Libanon megkapta a feltételeket

Izrael a Hezbollah által elrabolt izraeli katonák szabadon engedését és a síita milíciának a közös határról való visszavonását szabta libanoni katonai offenzívája leállításának feltételéül. Ezt vasárnap közölte a bejrúti kormány, amely állítása szerint olasz közvetítőkön keresztül kapta meg az izraeli feltételeket.

Az izraeli feltételekről személyesen Romano Prodi olasz kormányfő tájékoztatta telefonon Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnököt - hangzott el a bejrúti kormány vasárnapi ülése után. Két izraeli katonának a Hezbollah szélsőséges iszlám szervezet általi szerdai elrablása óta Izrael légi csapások sorozatát intézett Libanon ellen, és ezekben eddig több mint 100 polgári személy vesztette életét. A Hezbollah is számos rakétát lőtt ki Izraelre, s egy Haifa elleni támadással, amelyben nyolcan haltak meg, 24-re nőtt vasárnap az izraeli halálos áldozatok száma.

Hamenei szerint a Hezbollah nem teszi le a fegyvert

Irán legfőbb vallási vezetője szerint a Hezbollah síita szervezet az amerikai és izraeli felszólítás ellenére sem teszi le a fegyvert. Szajed Ali Hamenei ajatollah vasárnap egy televíziós nyilatkozatban úgy vélte: "nyilvánvaló, hogy Amerika ezt szeretné elérni, mint ahogy az is, hogy a cionisták (Izrael) ugyancsak  ezt akarják. De ez nem fog megtörténni". A Hezbollah nem teszi le a fegyvert, mivel a libanoni nép támogatja a szervezetet - fűzte hozzá. Hamenei leszögezte: Irán erkölcsi, nem pedig katonai segítséget nyújt Libanonnak. Egyben cáfolta azokat az izraeli vádakat, hogy a libanoni-izraeli konfliktusban iráni gyártmányú fegyvereket vetettek volna be.    

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.