Az iráni elnök szerint Izrael Hitler módszereit alkalmazza

Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív iráni elnök szerint Izrael ugyanazokat a módszereket alkalmazza, mint Hitler, a Hezbollah libanoni szervezet és a Gázai övezet ellen indított offenzívában.

"Módszereik Hitleréire emlékeztetnek. Amikor Hitler támadást akart indítani, ő is kitalált egy ürügyet" - jelentette ki az iráni elnök egy teheráni beszédében. "A cionisták azt állítják, hogy Hitler áldozatai, de természetük ugyanolyan, mint Hitleré" - tette hozzá.

Az izraeli hadsereg szombat este a Hezbollahra hárította a felelősséget a polgári személyek haláláért a dél-libanoni Tír (Szúr) térségében, sajnálatát fejezve ki a légi csapás civil áldozatai miatt.

A hadsereg közleményében hangsúlyozta, hogy a légitámadás célpontja a Hezbollah fegyveres szárnyának egyik "rakétaindító helye" volt. 

Tizennyolc civil, köztük kilenc gyermek, halt meg Tír térségében egy gépkocsioszlopot ért légi csapásban kórházi források és az ENSZ ideiglenes libanoni hadereje (UNIFIL) szerint. A konvojban utazók az izraeli határ térségében található Marvahín falut elhagyva menekültek, amikor kisteherautójukat telibe találta egy izraeli rakéta. "A Hezbollah terrorista szervezetet terheli a felelősség amiatt, hogy veszélybe sodorja a lakosságot, mert civilek lakta övezetekből vezényel tüzet és indítja rakétáit" - olvasható az izraeli hadsereg közleményében.

Izrael a Hezbollah visszavonulását követeli

A tűzszünet előfeltételeként Izrael szombaton felszólította a Hezbollah libanoni szervezetet, hogy vonuljon vissza a Litáni folyótól északra eső területekre, adja át rakétakészletét a libanoni hadseregnek, ez utóbbi pedig vonuljon be az Izraellel szomszédos határtérségbe. "A Hezbollahnak vissza kell vonulnia a Litáni folyótól északra. Le kell szerelnie rakétaarzenálját és azt át kell adnia a libanoni hadseregnek, amelynek pedig a maga részéről el kell foglalnia állásait az Izraellel közös határ mentén" - jelentette ki Hájim Ramon izraeli igazságügyi miniszter. "Ha ezek a feltétel teljesülnek, akkor Izrael bele fog egyezni egy tűzszünetbe" - fűzte hozzá a miniszter, akit az izraeli televízió kereskedelmi, kettes csatornája szólaltatott meg.

Prodi segítséget ajánl Bushnak

Az olasz miniszterelnök segítséget ajánlott a közel-keleti konfliktus enyhítésében amerikai kollégájának szombaton Szentpéterváron, a Nyolcak csúcstalálkozójának margóján. Romano Prodi közölte, hogy George Bushsal folytatott megbeszélése után ismét telefonált Bassár el-Aszad szíriai elnöknek. De mint elmondta, nem közvetíteni, hanem csak segédkezni próbált, sürgetve Aszadot, hogy segítsen eltávolítani a "bürokratikus" akadályokat a Libanonból a szíriai határon át menekülni próbáló európaiak útjából.

Bush egyébként nagyon szívélyesnek nevezte a találkozót, és nem látszott neheztelni Prodira, aki a G8-csúcs előtt jelezte: elfogadtatta amerikai kollégájával az Irakban lévő olasz csapatok kivonásának tervét. Előzőleg Prodi azt kérte Izraeltől, kerülje el, hogy civil áldozatai legyenek libanoni hadműveletének és ne támadjon infrastrukturális létesítményeket - közölték hivatalos izraeli források. "Az olasz miniszterelnök telefonon hívta fel (Ehud) Olmert urat, (izraeli kormányfőt), és azt kérte tőle, Izrael kerülje el civilek áldozatul esését, valamint infrastrukturális létesítmények támadását" - mondta el Olmert szóvivője, Aszaf Sariv. Olaszország "nehezményezte, hogy Izrael egyre nagyobb erőt vet be" Libanon ellen. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.