Szíria megerősítette támogatásáról a Hezbollahot

Szíria támogatni fogja szövetségeseit, a Hezbollahot és Libanont az izraeli támadásokkal szemben - közölte pénteken a kormányzó Baasz párt. "A szíriai nép kész maradéktalan támogatást nyújtani a libanoni népnek hősies ellenállásában, hogy rendíthetetlenül szembeszálljon a barbár izraeli agresszióval és bűntettekkel" - áll a Szíriát 1963 óta irányító párt országos vezetősége által pénteken kiadott közleményben.

Több arab országban Izrael-ellenes tüntetéseket tartottak pénteken. A jordán fővárosban 2000 tüntető gyűlt össze egy mecsetnél "Ki a cionistákkal", "Libanon, Palesztina és Jordánia egy nép" jelszavakat skandálva. Bagdadban több ezren éltették a Hezbollah vezetőjét és bírálták Izraelt és az Egyesült Államokat a libanoni támadások miatt. Kuvaitvárosban több száz tüntető "Halál Izraelre, halál az Egyesült Államokra" jelszavakkal ítélte el a támadásokat és Washington közel-keleti politikáját.

Ehud Barak volt munkapárti izraeli kormányfő nem zárta ki, hogy az izraeli csapások Szíriára is kiterjedhetnek, de reményét fejezte ki, hogy "erre nem lesz szükség". A Welt am Sonntag című német lapban vasárnap megjelenő interjúban Barak leszögezte: a szíriaiak támogatják a Hamász radikális palesztin mozgalmat a Gázai övezetben, és logisztikai támogatást nyújtanak a Hezbollahnak is. Barak, akinek a miniszterelnöksége alatt 2000 májusában az izraeli hadsereg kivonult a 18 éven át megszállva tartott Dél-Libanonból, úgy ítélte meg, hogy a mostani offenzíva nem vezet megszálláshoz. "Erőink ugyanakkor képesek mindent megtenni annak érdekében, hogy világos üzenetet küldjünk a Hezbollahnak és a libanoni kormánynak" - fogalmazott.

Romano Prodi olasz kormányfő pénteken telefonon tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai kormányfővel a Libanon elleni izraeli támadásról - jelentette a SANA szíriai hírügynökség. Ez volt az első magas szintű kapcsolatfelvétel egy nyugati ország vezetője és a szíriai elnök között Rafík Haríri volt libanoni kormányfő tavalyi meggyilkolása óta, amely at ENSZ különleges vizsgálóbizottsága szerint nem történhetett meg szíriai biztonsági vezetők tudomása nélkül. Az EU aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Hezbollah és Izrael közötti konfliktus a libanoni síita radikális csoport fő támogatójára, Szíriára is kiterjedhet.

Dominique de Villepin francia kormányfő péntek este közleményben jelentette be, hogy telefonon tárgyalt libanoni kollégájával, Fuád Szinjórával, hogy Franciaország támogatásáról biztosítsa a jelenlegi válságban. Villepin aggodalmát fejezte ki a válság jelenlegi kiszélesedése jelentette veszélyek miatt. Biztosította Szinjórát, hogy Franciaország Európával és a nemzetközösséggel közösen az erőszakos cselekmények beszüntetése érdekében munkálkodik.

A ciprusi kormány pénteken bejelentette, hogy az Európai Unióval egyeztetve kész a Libanonban rekedt európaiak esetleges tömeges kimenekítésében részt venni - vált ismertté hivatalos forrásból. Zotosz Zakheosz külügyminisztériumi illetékes közölte: jelenleg tanulmányoznak egy erre vonatkozó francia javaslatot, bár konkrét döntés még nem született az ügyben. Az EU külügyminiszterei péntek estére tervezték egy légi vagy tengeri kimenekítési tervnek a kidolgozását. Péntek reggel száz ciprusi és tizenhárom külföldi állampolgár érkezett Libanonból Ciprusba, miután a kormány különjáratot biztosított Damaszkuszból a bejrúti repülőtér bombázása miatt Libanonban rekedt állampolgárai kimenekítésére.

A kanadai külügyminisztérium pénteken azt tanácsolta a kanadai állampolgároknak, ne utazzanak Libanonba és a térségbe. A tárca az országban tartózkodó kanadaiak számára azt tanácsolja, az autópályák elleni esetleges támadások miatt újabb rendelkezésig ne keljenek óta, és kerüljék el az ország déli részét, illetve az Izraellel határos térséget. A tárca hasonló figyelmeztetést adott ki a szomszédos Jordániára és Szíriára vonatkozóan is.

Kereskedelmi hajót talált el egy izraeli hadihajóra kilőtt rakéta

Külföldi - feltehetően egyiptomi - kereskedelmi hajót talált el egy rakéta ugyanabban a térségben, ahol egy izraeli hadihajót is támadás ért péntek este a libanoni partoknál - közölte az izraeli hadsereg.

Péntek este találat ért egy izraeli hadihajót a libanoni partok közelében, amely kigyulladt. A támadás elkövetését a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet vállalta. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint négy izraeli katona a támadás után eltűnt. A Háárec izraeli napilap internetes kiadása szerint a libanoni partoktól 16 kilométerre, Bejrút magasságában tartózkodó izraeli hadihajóra robbanóanyaggal megrakott, pilóta nélküli repülőgép csapódott be. A hadsereg rádiójának közlése szerint a becsapódás következtében nagy tűz ütött ki. A rádió értesülései szerint a fedélzeten nyolcvan fős legénység tartózkodott.

Az izraeli hadsereg péntek este folytatta a libanoni célpontok elleni támadásokat. Izraeli vadászbombázók ismét támadták a Bejrútból Dél-Libanonba vezető autópályán a Darmur folyón átvezető hidat, amelyet szerdán már leromboltak, és azóta a libanoni hadsereg részlegesen helyreállított - közölte a libanoni rendőrség. A hídon a támadás idején két járműben tartózkodó tizenhét utas megsebesült, kórházba szállították őket.

Öt polgári személy - közöttük két szíriai munkás - halt meg és nyolcan sebesültek meg pénteken az izraeli hadsereg támadása következtében Dél-Libanonban - közölték kórházi illetékesek és a rendőrség. Az izraeli offenzíva kezdete, szerda óta összesen 66 polgári személy vesztette életét és 176-an sebesültek meg Libanonban.

Az izraeli vadászbombázók és helikopterek rendőrségi források szerint pénteken 77 légitámadást hajtottak végre Dél-Libanonban, elsősorban Szúr és a tőle keletre fekvő Bint-Dzsbeil térségében.

Két izraeli rakéta csapódott be Szúr kikötőváros egyik kórházától nem egészen száz méterre, egy kertben, pánikot okozva a betegek és a környék lakói körében.

Az izraeli rendőrség szombatra virradóra egy gázpalacktöltő-állomást is bombázott a Szúrtól délre fekvő Rasz-al-Ain faluban, a lángokat kilométerekről látni lehetett - közölte a rendőrség.

Szidónt és környékét lőtte az izraeli légierő

Öt hullámban támadott az izraeli légierő szombaton kora reggel különböző célpontokat Dél-Libanon legnagyobb városában, Szidónban a libanoni hadsereg állásai közelében és délebbre, a libanoni parlement elnökének rezidenciája körül - közölte a rendőrség.

Izraeli vadászgépek lőtték az Avali folyó hídját Szidón északi bejáratánál, amelyet pedig már korábbi támadásokban leromboltak, s ahol a libanoni hadseregnek állása van. Áldozatokról egyelőre nincs hír. Két támadást intéztek a gépek a kikötőváros déli bejáratánál is, amely szomszédos a Libanonban lévő legnagyobb, több mint 40 ezer embernek otthont adó ain-heluéi palesztin menekülttáborral, s amely körül szintén több állása van a libanoni hadseregnek.  Füstfelhők és lángok emelkedtek a magasba. Kórházi források szerint e helyen három egyiptomi munkás megsérült és egy eltűnt egy benzintöltő állomás felrobbanása következtében. Legalább három másik üzemanyagatöltő állomást is leromboltak izraeli lövedékek.

Az izraeli légierő ezután két támadást intézett a Nabih Berri parlamenti elnök rezidenciájának is otthont adó dombok ellen, amelyeket korábban már háromszor lőttek a Libanon elleni izraeli offenzíva szerdai kezdete óta - közölte a rendőrség, amely itt sem számolt be áldozatokról.

Fél órával később vadászgépek lőttek egy hidat a Szidón és a 40 kilométerrel délebbre fekvő Szúr közötti úton Szarafand magasságában. Rendőrségi forrás szerint a híd csaknem teljesen megsemmisült. Az offenzíva kezdete óta már több mint harminc híd dőlt romba részben vagy teljesen a támadások következtében.

Izraeli gépek a síita Hezbollah radikális szervezet vezetőjét ábrázoló röplapokat szórtak le szombaton a libanoni fővárosra. A rajzok Bejrútot felfalni készülő kobraként ábrázolják Naszrallah sejket, a szöveg pedig a következő: "Libanoniak, tudjátok meg: bár a testvéreteknek mutatja magát, ő egy kígyó!"

Izraeli légi csapás ért egy gázai házat

Egy vagy két palesztin személy életét vesztette és nyolc-tíz ember megsérült egy felrobbanó és összeomló háznál, amelyre izraeli harci helikopter lőtt ki legalább egy rakétát szombat délelőtt Gáza városában - közölték szemtanúk és egészségügyi források.

Az izraeli fegyveres erők megerősítették a támadás hírét. A hadsereg és palesztin szemtanúk beszámolója szerint az épületben a Hamász fegyveres szárnyának tagjai éppen rakétákat készítettek, és a ház a rakétagyártó műhelyen kívül robbanóanyagok tárolására is szolgált. "A robbanás igen nagy volt az odabenn tárolt jelentős mennyiségű robbanószer miatt" - mondta a katonai szóvivő. Palesztin orvosok közlése szerint az áldozatok többsége az épületen kívül tartózkodott a detonáció idején. A ház helyén óriási kráter keletkezett.

Összegyűltek össze az Arab Liga külügyminiszterei

Rendkívüli ülésre ültek össze az Arab Liga külügyminiszterei szombaton Kairóban, hogy megvitassák a Libanon elleni, egyre kiterjedtebb izraeli offenzívát. Fauzi Szallúh libanoni külügyminiszter határozattervezetet terjesztett be a 22 tagú nemzetközi szervezet többi képviselője elé, amely követeli az izraeli hadműveletek leállítását és támogatja Libanon jogát "a megszállással szembeni ellenállásra minden ligitim eszközzel". A tervezet szövegében szerepel az is, hogy az Arab Liga követelje az izraeli börtönökben fogva tartott foglyok és őrizetesek szabadon engedését, és hogy a szervezet fejezze ki támogatását Libanon joga mellett, hogy "kiszabadítsa őket bármely legitim eszközzel".

A zárt ülés keretében zajló tanácskozás diplomaták előzetes vélekedése szerint várhatóan az izraeli támadások leállítását, valamint Izrael és a palesztin területeken kormányzó Hamász illetve a Hezbollah libanoni síita lázadószervezet közötti békés rendezést szorgalmazza majd. Ugyanezen források szerint azonban a nagyobb befolyással bíró arab államok - Szíria kivételével - nem állnak ki teljes mellszélességgel sem a Hamász, sem a Hezbollah mellett.

Nevük elhallgatását kérő résztvevők véleménye szerint a zárt ülés keretében zajló tanácskozáson nem fognak egyhangúan határozatot elfogadni, mert megakadályozza ezt a küldöttségek közötti nézetletérés a Hezbollah libanoni síita lázadószervezet Izrael elleni támadásainak megítélésében. A Hezbollah támadásait elítélők csoportjának élén Szaúd al-Fejszál szaúd-arábiai külügyminiszter áll, aki "váratlannak, oda nem illőnek és felelőtlennek" nevezte a gerillák támadásait. A források szerint Szaúd-Arábia mögött sorakozott fel a vitában többek között Egyiptom, Jordánia, Irak, és a Palesztin Hatóság.

A másik tábor, élén a szíriai diplomácia vezetőjével, Walid Moallemmel védelmébe vette a Hezbollahot, amely szerintük "a nemzetközi határozatokkal és az ENSZ alapokmányával összhangban álló ellenálló tevékenységet folytat".

Tizenkét civil halt meg izraeli támadásban Dél-Libanonban

Szemtanúk szerint legkevesebb 12 helyi lakos, köztük gyerekek és nők vesztették életüket szombaton Dél-Libanonban egy gépkocsioszlopot ért feltehetően izraeli légi csapásban. A konvojban utazók az izraeli határ térségében található Marvahín falut elhagyva menekültek, amikor a falutól egy kilométerre, a határkerítés közelében támadás érte őket. Órákkal korábban az izraeli hadsereg a határon át hangosbeszélőn a falu elhagyására szólította fel az ott lakókat, ellenkező esetre a település lerombolásával fenyegettek.

A falu lakói saját beszámolójuk szerint először egy ghánai katonákból álló személyzettel működő ENSZ-békefenntartó állomásnál kerestek menedéket, de ott elutasították őket. ENSZ-békefenntartók részéről ezt egyelőre nem erősítették meg.

Az amerikai elnök felszólította Szíriát

Az amerikai elnök felszólította Szíriát, hogy fejtsen ki nyomást a libanoni Hezbollahra Izrael elleni támadásainak beszüntetése érdekében. George Bush az iszlám radikális libanoni milíciát kárhoztatta a közel-keleti erőszak fellángolásáért Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szombaton Szentpéterváron folytatott tárgyalásaik után, a Nyolcak (G8: a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) orosz elnökség alatti csúcsértekezlete előtt tartott közös sajtóértekezletükön. "A legjobb módja az erőszak leállításának, ha a Hezbollah leteszi a fegyvert, és beszünteti Izrael elleni támadásait" - mondta Bush, egyúttal felszólítva Szíriát: "vesse latba befolyását" ennek érdekében a libanoni síita milíciánál.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.