Öttusa: négyből négy

A legfontosabbal kezdem: mind a négy magyar továbbjutott az öttusa Európa-bajnokság tegnapi férfiselejtezőjéből. Mi több, izgulni is csak Kállai Ákosért kellett - érte is csak egy kicsit -, a másik három, a csapatversenyben szintén érdekelt hazai tusázó könnyedén szerzett magának helyet a legjobb 32 között. Amúgy nagy volt a tülekedés, hiszen éppen kétszer anynyian próbálkoztak, mint ahány hely a vasárnapi fináléban van.

Az A csoport vívás, úszás, lövészet sorrendben érkezett el a záró futáshoz; a selejtezőben nem kell lovagolniuk a versenyzőknek. A ide sorsolt két magyar, Horváth Viktor és Fülep Sándor rangos társaságban találta magát, legyen elég az athéni olimpiai bajnok orosz Mojszejev, vagy a világbajnok litván Zadneprovskis és a cseh Capalini nevét említeni. A vívást az olasz Valentini nyerte, az úszásban a várakozásnak megfelelően - kevés híján 2 percen belüli idővel - Mojszejev volt a legjobb, míg a lövészet Horváthnak sikerült leginkább (184 kör). A hendikepes futás nem hozott meglepetést, az egész nap kiegyensúlyozottan szereplő lengyel Horbacz - egyetlen számban sem volt gyengébb negyedik helynél - fölényesen győzött, Horváth az ötödik, Fülep a tizedik helyen finiselt.

A futópálya amúgy nem nyerte el a részvevők tetszését. Nem is csodálom, hiszen az ezerméteres pályán - amelyet háromszor kell teljesíteni - homokos, földes, füves és bitumenes szakaszok váltogatják egymást, s bár majdnem végig sík a terep, a homokcsapdák alattomosak.

A B csoportban az olimpiai ezüstérmes, nyolcszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok Balogh Gábor nyerte a vívást, és ugyan úszásban és (főleg) lövészetben nem remekelt, a negyedik helyen kezdhette a futást, s végül harmadikként zárt. Nem úgy Kállai, aki éppen még kieső (17.) helyen kezdte a futást, ám végül nem volt gondja, igaz, a hajrára elkészült az erejével. Ebben a csoportban született az Eb eddigi legnagyobb meglepetése: a 2003-as világbajnok német Walther 17. lett, így nem szerepelhet a fináléban.

Ma a nők versenyével folytatódik az Európa-bajnokság Budakalászon, holnap a férfiak vetélkednek; a belépés díjtalan.

Balogh: meleg nap
Balogh: meleg nap
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.