Itália: nincs amnesztia!

A végkimerülésig húzták pénteken az olasz sportbíróság ítéletének kihirdetését. A Juventust megfosztotta 2005-ös és 2006-os bajnoki aranyérmétől, s a másodosztályba sorolta vissza (30 büntetőponttal) az első fokú ítélet, amely ugyanezt szabta ki - 12, illetve 7 pont levonással - a Fiorentinára és a Lazióra. A Milan az első osztályban marad, de 15 pont levonás miatt nem szerepelhet az európai kupákban.

Egy római szállodában tegnap este kilenc óra után vetítették le az ítélet előzőleg rögzített felolvasását, miközben a hotel körül dühös Lazio-szurkolók tüntettek a klubelnök Claudio Lotito ellen. Egy hetet kellett várni a múlt szombat óta tanácskozó olasz sportbíróság ítéletére, amelyet végül a milánói tőzsde péntek esti lezárása után hoztak nyilvánosságra, mert el akarták kerülni az itt jegyzett Juventus- és Lazio-részvények zuhanását. Az utóbbiak tegnap így is csaknem tíz százalékot vesztettek értékükből.

A korábban terjengő hírek csak részben bizonyultak igaznak: a Juventus a vártnál enyhébb büntetést kapott, a Fiorentina és a Lazio súlyosabbat, a Milan majdnem megmenekült. Stefano Palazzi ügyész a torinói csapat harmadosztályba sorolását szorgalmazta, míg a Fiorentinát, a Laziót és a Milant egyaránt a másodosztályba utasította volna (az előbbi kettőt 15, a milánói együttest 3 büntetőponttal). A válogatott világbajnoki diadala után azonban már úgy tetszett, a Juventus "megúszhatja" a másodosztállyal, míg a másik három klub még ennél is jobban jár, és a Serie A-ban maradhat. Legalábbis az olasz politika ezt szerette volna elérni, s ha nem is amnesztiát, de megértő elbírálást kért a Világ Kupával hazatérő játékosok csapatainak. A sportbíróságot elnöklő, nyolcvanegy éves Cesare Ruperto viszont nem a futballt, hanem a detektívregényeket szereti, s őt nem hatotta meg a vb-szereplés.

A bundabotrány további huszonhat vádlottja közül a "keresztapa" Luciano Moggit, a Juventus volt ügyvezető igazgatóját öt évre eltiltották mindenféle sporttevékenységtől, és 20000 eurós bírsággal sújtották. A védőügyvédeknek öt napjuk lesz a fellebbezésre, a másodfokú ítélet ezután várható. A végső határidő július 25.; az UEFA másnap délig vár arra, hogy megtudja, mely olasz csapatok vesznek majd részt az európai kupákban.

Idő közben a törvénytelen sportfogadás miatt is nyomozó torinói ügyészség zároltatta a Juventus tizenhét játékosa - továbbá rokonaik - banki széfjét. A névsor élén álló Buffon kapusról kiderült, hogy kétmillió eurót tett fel különböző mérkőzésekre. A Juve labdarúgói már szállingóznak más klubok felé, egyedül a Fiorentina készül úgy a másodosztályra, mintha az az első liga lenne: a klub 40 millió eurót fektetett új játékosok vásárlásába.

Forrong a Juve-tábor
Forrong a Juve-tábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.