Osztrák bankot nézeget az OTP

Osztrák sajtóértesülések szerint összesen ötven érdeklődő, közöttük az OTP is megkapta a Morgan Stanley információs csomagját a bécsi BAWAG-ról.

A memorandum az eladásra kínált bank legfontosabb adatait tartalmazza és olyan stratégiai megfontolásokat, amelyek megkönnyíthetik az érdeklődőknek a döntést, megfelel-e az osztrák szakszervezeti hitelintézet a várakozásaiknak. Lényegében valamennyi osztrák nagybank az érdeklődők között van, igaz, egyelőre nem tudni, mennyire komoly ez az érdeklődés, s kitart-e a következő, immár konkrét ajánlattétel idejére is. A külföldiek között máris akad konzorcium: az Intesa olasz nagybank a Generalival közösködik. Az osztrák sajtó nem zárja ki, hogy a későbbiekben az OTP is partnert keres. A külföldi potenciális jelentkezők között van az Allianz német biztosító és a török Deniz Bank is.

A BAWAG az elmúlt hónapok botrányai és milliárdos adóssága ellenére vonzó lehetőség: a ma negyedik legnagyobb osztrák bank, amely 2000 óta az ausztriai postabankot is magában foglalja, hazai viszonylatban a legtekintélyesebb - 18,7 milliárd euró - betétállománnyal rendelkezik, vállalati ügyfeleinek száma 60 ezer, 1 millió 200 ezer a magánügyfele, s az országban 1847 fiókja, illetve postai pénztára van. A mérlegfőösszege tavaly 6,3 milliárd euró volt, az alkalmazottak száma 6275.

A tulajdonos, a legutóbbi időkben rossz gazdálkodása és vezetőinek kétes magatartása miatt rossz hírbe került szakszervezet a hírek szerint minél előbb szeretné levezényelni a nagy múltú, 1922-ben, kifejezetten a szakszervezeti pénzek kezelésére alapított hitelintézet eladását. Megfigyelők ugyanakkor illuzórikusnak tartják, hogy az október elsejére kiírt ausztriai országos parlamenti választások előtt létrejöjjön az adásvétel. A túl gyors lebonyolítás felvetheti, vajon a legjobb áron kelt-e el a bank, amelyért most 2,5 milliárd eurót remélnek. A magas ár a csődbe ment amerikai Refco hitelezőinek (is) érdekük: nekik a vételár egy meghatározott összeg feletti része kártérítésként jár. Bármennyi is lesz a bevétel, abból először a Refco károsultjait kell kifizetni, s csak a "maradék" szolgál a bank és a szakszervezeti szövetség adósságainak kifizetésére.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.