Késleltetett Fidesz-indítvány

Az MSZP ötpárti egyeztetést kezdeményez az önkormányzati rendszer átalakításáról - jelentette be tegnap Lendvai Ildikó frakcióvezető.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője tegnap választ adott arra a kérdésre, hogy az MSZP miért nem támogatja a Fidesznek azt a javaslatát, hogy az önkormányzati képviselő-testületek tagjainak a számát a felére csökkentsék.

"Azután, hogy a köztársasági elnök kihirdette a választások időpontját, a Fidesz egy, a testületek létszámát az általa leszavazott MSZP-s javaslatnál is jobban megkurtító indítvánnyal állt elő. Noha az ellenzéki pártnak tudnia kellett, hogy az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint a választások kitűzése után a megszerezhető mandátumok száma már nem módosítható."

A frakcióvezető szerint ez is alapja lehet a kérdésnek: ki áll a haladás és ki a maradás pártján? Legfőbb ideje, hogy az ellenzék választ adjon erre. Szerinte ugyanis a Fidesz és a KDNP számos kérdésben önmagának mond ellent, és korábbi programját, illetve vezetői nyilatkozatait is hajlandó felülírni, ha a kormánnyal szembemehet. Lendvai példaként említette Semjén Zsolt KDNP-elnök azon nyilatkozatát, amely szerint a megszorító intézkedések terheit nemcsak a lakosságnak, de a multinacionális cégeknek és a bankoknak is viselniük kellene. - A KNDP leszavazta a bankokat megadóztató javaslatot.

- A Fidesznél pedig a jövő mindig később kezdődik - parafrazálta Lendvai a párt korábbi kampánymondatát -, hiába szerepel ugyanis a Fidesz 1998-as kormányprogramjában a kistérségek és a régiók létrehozása, az alkotmány ehhez szükséges módosítását az ellenzék most meggátolta.

A frakcióvezető bejelentette, hogy az MSZP ötpárti egyeztetést kezdeményez az önkormányzati törvényekről.

Répássy Róbert (Fidesz) azt mondta, hogy a Fidesz és a KDNP a regionális önkormányzatokra való áttérésről szóló javaslathoz 11, a megyei és fővárosi önkormányzatok létszámának csökkentésével kapcsolatban öt módosító indítványt nyújtott be, ezeket azonban nem támogatták a kormánypártok. Ezek között pedig már szerepelt az a javaslat, amely felére csökkentette volna az önkormányzatok létszámát.

Ami az ötpárti egyeztetést illeti: Répássy szerint az MSZP-sek "nem egyeztetni akarnak, hanem csak diktátumokat tudnak elképzelni". Katona Kálmán, az MDF képviselője közölte: ők nyitottak az egyeztetésre, "(...) ám ezeknek csak akkor van értelmük, ha jól elő vannak készítve".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.