Ellenzékiek az űrben

Látjátok fiúk, a Hold túloldalán vagyunk – a moszkvai ellenzéki konferencia résztvevője a videókivetítő kozmikus háttérképére mutat. Társai bólogatnak, tényleg ott vannak. De azért fellépnek a szombati szentpétervári G8-csúcs előtt rendezett két napos rendezvényen, hogy elmondják, Vlagyimir Putyin elnöksége alatt az ország gyorsuló ütemben elindult a zsenge demokráciától az autoriter rezsim felé.

A Nyugat köthet üzletet Putyinnal, ahogy Kínával is, csak nem mondja rá, hogy demokrata – nyilatkozta Garri Kaszparov, az Egyesült Polgári Front (OGF) elnöke. Az egykori sakkvilágbajnok azonban nem számít arra, hogy a hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő fórumon Putyin nyilvánosan éles kritikát kapna.
-
Nem számít erre a lapunknak nyilatkozó Ljudmilla Alekszejeva sem. A Moszkvai Helsinki Csoport elnöke inkább abban bízik, hogy a nemzetközi közvélemény és nyugati parlamentek hatására a jó nyugati kapcsolatokat nélkülözni nem tudó Oroszország vezetője nem növeli a nyomást az orosz civil társadalomra, amely ellen most „háborút vív”. A „háború” tényét bizonyítja többek között a sajtó mozgásterének szűkítése és az, hogy újra megjelentek a politikai foglyok: országszerte tucatnyi ellenzékit tartóztattak le, akik a rendezvényre igyekeztek - mondta Alekszejeva. Többeknél robbanószert és töltényeket „találtak” a rendőrök.

A Kreml és a polgárok közötti „háború” a tegnap befejeződött konferencia kulcsszava volt. Visszatért nem csak az ellenzékiek és a külföldi vendégek, de Putyin egykor közeli munkatársainak beszédében is. A Kremlől nincs is olyan messze a Hold túloldala.

Rendőrállamról, barbár és civilizációellenes korporatív rezsimről beszél Andrej Illarionov is. Az államfő egykori tanácsadója szerint a pénzügyi sikerek ellenére – amelyeket kizárólag az energiahordozók magas világpiaci ára, és nem a hatékonyabbá tett gazdaság biztosít – az ország biztosan halad az összeomlás felé. A posztjáról öt év után decemberben távozó gazdasági szakemberhez hasonló szellemben beszélt Mihail Kaszjanov. Putyin első elnöki ciklusának volt kormányfője sajtótájékoztatóját egy ellentüntető zavarta meg.

- Éljen a birodalom, halál a narancsosokra – kiabálta a bőrfejű fiatal, akit a biztonságiak hamar kicipeltek a szállodából. „Le a nácizmussal!” ordította még, ami egy bőrfejűtől váratlan.
Igaz, a demokraták oldalán is vannak ellentmondásos erők. A külsőségeiben fasisztoid, Nacionálbolsevik Párt (NBP) az elmúlt időszakban a demokratikus oldalra sodródott. A helyhatósági választásokon néhol még a Jablokóval is szövetségre lépett.

A legnagyobb betegsége éppen az demokratikus oldalnak, hogy tagjait gyakorlatilag csak a Putyin-ellenesség köti össze, egyébként számos belső ellentéttől barázdált. A rendezvényen néhányan megjelentek az Oroszországi Kommunista Párttól (KPRF) és az idegenellenes Rogyina (Haza) pártból is.

Számos külföldi, is eljött – videóüzenetet küldött Richard Holbrooke, a Clinton-kormányt képviselő egykori boszniai béketárgyaló – és beszédet mondott a moszkvai brit nagykövet, Anthony Brenton is, aki a civil társadalom erősítését végző nem kormányzati szervek programjainak további támogatását ígérte. (Putyin korábban többször kijelentette, hogy Moszkva nem tűri a külföldi politikai célú anyagi támogatást.) A beszédet ismét egy rövid incidens szakította meg, miután egy ellen-ellenzéki „halál a narancsosok” kiáltással szaladt a terembe. Az Eurázsiai Szövetség tagját az őrök a szálloda bejáratához cipelték, ahol már folyt a Kreml-párti ifjúindiánok tüntetése.

Az új Oroszország ellen vonultunk ki – mondja indián tollas fejdíszben az Egységes Oroszország Párt ifjúsági szervezetének tagja, de társai kijavítják, mondván a Másik Oroszország rendezvény ellen tüntetnek. Az indián dísz a nyugatiak általi gyarmatosítás veszélyére figyelmeztet, amit az ifjak szerint a konferencia készít elő, ezért be kell tiltani. Az egyensúly kedvéért hozzáteszik, természetes fontos, hogy az ellenzék is elmondhassa véleményét.

- Az alkotmányt nem tartják be az országban, gyenge a demokrácia, nagy a korrupció – jelenti ki váratlanul egy ifjúindiánhölgy. Hogy mégis a putyini vezetés mellett tüntet, azzal magyarázza, hogy nem hisz a Kremlt elhagyó demokratáknak, akiken keresztül a Nyugat akarja megmondani, hogyan kell demokratizálni az országot. És különben is, mondja Szvetlana, kedvese szervezte a tüntetést, így természetes, hogy itt van. A Kremlhez nem csak a Hold túloldala, a szerelem is közel van..

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.