Libanon "mindenre kiterjedő tűszünetet" kér

Libanon mindenre kiterjedő tűzszünetet kér, és az izraeli támadás eállítását - közölte csütörtökön Gázi al-Aridi libanoni tájékoztatásiminiszter.

"Libanon fő követelése egy azonnali és átfogó tűzszünet, és az agresszió beszüntetése" - mondta a politikus a bejrúti kormány rendkívüli ülését követően. Hozzátette, hogy a kabinet a nap folyamán ismét összeül, amely után közleményt adnak ki.

Izrael célja blokád alá venni Libanont

Izrael teljes blokád alá kívánja venni Libanont - adta hírül az izraelikatonai rádió csütörtökön, katonai forrásokra hivatkozva. Hivatalosan nem erősítették meg, hogy ez lenne az izraeli hadműveletek célja, a katonai rádió azonban úgy értesült, hogy a két izraeli katonának a Hezbollah fegyveresei által történt foglyul ejtése miatt blokád alá vonják a szomszédos országot. Katonai források ugyanakkor bejelentették azt is, hogy az izraeli haditengerészet csütörtökön behatolt a libanoni felségvizekre e blokád megvalósításának érdekében.

Izrael azt tervezi, hogy nyomásgyakorlás céljából szárazföldön, tengeren és a légtérben is teljesen elzárja a külvilágtól Libanont annak érdekében, hogy a (libanoni) kormány átvegye az ellenőrzést Dél-Libanon fölött, amelyet jelenleg a Hezbollah ural" - adta hírül a rádió.

Izrael felszólította Libanont egy bejrúti negyed kiürítésére

Az izraeli hadsereg figyelmeztette Libanont, hogy költöztesse át biztonságosabb helyre a polgári lakosságot Bejrút egyik déli negyedéből, ahol Szajjid Haszan Naszrallah, a síita Hezbollah szervezet vezetője lakik - jelentette csütörtökön az izraeli média. "Értesítettük Libanont, hogy evakuáljon minden polgári lakost Bejrútnak abból a (déli) negyedéből, amely a Hezbollah fellegvára és ahol Naszrallah él, a szervezet székháza működik és fegyverraktárai vannak" - írta a Maariv NRG izraeli hírportál egy magas rangú izraeli katonai tisztségviselőre hivatkozva.

Dan Haluc dandártábornok izraeli vezérkari főnök kijelentette emellett, hogy Libanonban egyetlen egy célpont sem élvez védettséget, Bejrút, a libanoni főváros sem, ha a libanoni nem fékezi meg a Hezbollah gerilláit.

Az izraeli légierő a libanoni hadsereg egyik légi támaszpontját bombázta

A libanoni hadsereg egy légi támaszpontját bombázták a Bekaa-völgyben csütörtökön az izraeli légierő repülőgépei; ez az első eset, hogy a Hezbollah gerilláival vívott harcában Izrael csapást mért a libanoni hadseregre - közölte a helyi rendőrség.

A Hezbollah Haifát fenyegeti

A Hezbollah válaszul kilátásba helyezte, hogy lövetni fogja Haifa izraeli kikötővárost, amennyiben Bejrútot és déli peremkerületeit támadás éri.

Újabb Izrael elleni rakétatámadásról számolt be a Hezbollah

Újtípusú, nagyobb hatótávolságú Raad-1-es rakétákat lőtt ki csütörtökönegy észak-izraeli légi támaszpont ellen a Hezbollah síita libanoniszervezet fegyveres szárnya, az Iszlám Ellenállás - jelentette beközleményben a síita szervezet. A közlemény szerint a rakéták "telibetalálták" a támaszpontot, amelyen az izraeli légierő egyikparancsoksága található.

Rakétatámadás érte az észak-izraeli Szafed városát

Életét vesztette csütörtökön egy izraeli asszony, aki a nap folyamán sebesült meg az észak-izraeli Szafed városát ért rakétatámadásban - közölték helyi orvosok. Az asszony a második polgári áldozata a libanoni Hezbollah Izrael elleni rakétatámadásainak.

A libanoni gerillák hét katyusa rakétát lőttek ki az észak-izraeli Szafed városra, a támadásban tizenegy ember megsebesült, ketten közülük súlyosan. A város központjában becsapódó lövedékek eltaláltak egy bevándorlókat fogadó gyűjtőközpontot és egy iskolát, egy harmadik rakéta pedig benzinkút mellett ért földet. A libanoni határtól 15-20 kilométernyire délre fekvő, 20 ezer lakosú város az 1990-es évek óta nem volt rakétatámadások célpontja.

Korábbi híreink a harcokról: Rakétatámadás Izrael északi része ellen - Izraeli rakétatalálat érte a Hezbollah televíziójának székházát - Az izraeli légierő 40 légicsapást hajtott végre - Izraeli harci gép három rakétát lőtt a bejrúti repülőtérre

Szíriába menekülnek a turisták

Megindult Szíria felé a Libanonban rekedt turisták áradata, hogy haza tudjanak utazni - közölte csütörtökön Joseph Szarkísz libanoni idegenforgalmi miniszter. A miniszter szerint máris megtelt Szíria összes szállodája és panziója. A turisták Libanonból való tömeges távozásának oka az izraeli légierő által csütörtökön bombázott bejrúti nemzetközi repülőtér bezárása.

A Külügyminisztérium nem javasolja a magyarok utazását

A Külügyminisztérium nem javasolja magyar állampolgárok utazását Libanonba, Izraelnek a libanoni határ térségében lévő északi részére, valamint a megszállt palesztin területekre - tájékoztatott Polgár Viktor, a minisztérium szóvivője azután, hogy csütörtök reggel izraeli rakétatámadás érte a bejrúti nemzetközi repülőteret.

A ma hajnali harci cselekmények elsősorban a Dél-Libanon területén lévőkre jelentenek veszélyt, de nem zárható ki, hogy e cselekmények az ország más részeire is kiterjednek - olvasható a közleményben. A Külügyminisztérium nem tanácsolja az utazást a libanoni határ mentén fekvő Hula-völgybe, a Naharya-Cfad-Jordán-folyó vonalától északra fekvő részekre, mivel azokat katonai felvonulási területként használják. Az ország egyéb részei egyelőre csak a korábbi biztonsági kockázatot hordozzák. A közlés szerint ugyancsak veszélyes tartózkodni a Palesztin Hatóság által felügyelt területeken, elsősorban Gázában.

A Hezbollah nem térhet vissza a határtérségbe

Amir Perec izraeli védelmi miniszter csütörtökön kizárta, hogy a Hezbollah síita szervezet megtarthassa az izraeli határ menti állásait, amelyeket a két izraeli katona előző napi elrablásakor foglalt el. "Nem fogjuk megengedni a Hezbollahnak, hogy visszatérjen a határ mentén létesített állásaiba" - jelentette ki Perec a kneszet külügyi és védelmi bizottságának rendkívüli ülésén. Felszólította a libanoni erőket, hogy vonuljanak be a határtérségbe. Hozzátette, hogy ez Izrael határozott követelése.

Izrael már régóta követeli a libanoni kormánytól, hogy fegyverezze le a Hezbollah gerillaszervezetet, amely szerdán egy határon átnyúló rajtaütésben elfogott két izraeli katonát, és kioltotta nyolc másik életét. Izrael válaszul tengeri és légi blokáddal sújtotta Libanont, és nagyszabású légitámadást intézett a szomszédos országban lévő célpontok - köztük a Hezbollah előretolt, az izraeli határ mentén létesített állásai - ellen.

Konzultációkat folytat a közel-keleti "kvartett"

Intenzív konzultációkat folytatnak a közel-keleti rendezést felügyelő kvartett képviselői az izraeli-libanoni konfliktusról - közölte csütörtökön Szergej Jakovlev, az orosz külügyminisztérium közel-keleti megbízottja. Jakovlev szerint, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett, "a legfontosabb, hogy ne hagyjuk igazi háborúvá fajulni a Libanon és Izrael közötti konfliktust, amely a libanoni belső helyzet romlásával fenyegetne". Éppen ezért a "kvartett" (az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország) olyan ajánlásokat akar kidolgozni, amelyek megoldják a problémát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Párizsban orosz újságíróknak nyilatkozva háborús veszélyre figyelmeztetett a libanoni-izraeli válság kapcsán, és a palesztin, illetve a libanoni területen folyó légitámadások beszüntetésének fontosságát hangsúlyozta. Lavrov "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a Hezbollah túszejtő akcióját és közölte: Oroszország minden tőle telhetőt megtesz a válság megoldása érdekében. Az orosz külügyminiszter szerint nemcsak az izraeli katonákat kell kiszabadítani, de be kell szüntetni az izraeli területek elleni palesztin rakétatámadásokat is.

Izrael nem engedi el a foglyokat

Izrael csütörtökön közölte: nem engedi el a foglyokat a Hezbollah síita radikális szervezet által elrabolt két izraeli katonáért cserébe. "Nem tárgyalunk terrorszervezetekkel" - szögezte le Gideon Meir, a külügyminisztérium magas rangú illetékese.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerdán közölte, hogy a libanoni síita szervezet az Izraelben fogva tartott libanoniak és más arabok szabadulását akarja elérni a fogságában lévő két izraeli katonáért cserébe. "Elvárjuk a három katona - a Gázai övezetben elrabolt Gilad Salit és az izraeli határőrposzt ellen libanoni területről indított támadásban elrabolt két katona - feltétel nélküli szabadon bocsátását. Nincs fogolycsere" - közölte le Gideon Meir.

Emile Lahud Szíria-barát libanoni elnök szerda este támogatásáról biztosította a Hezbollah Izrael elleni harcát és úgy vélte, hogy az izraeli politika a közel-keleti stabilitást veszélyezteti. A Libanon elleni izraeli "agressziók" nem félemlítik meg a libanoniakat, hanem erősítik egységüket és szolidaritásukat" - közölte Lahud a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában.

Bejrút helyett Damaszkuszba repül a Malév

A Malév határozatlan időig nem szállít utasokat a libanoni főváros repülőterére, e helyett Damaszkuszba repül, s a szárazföldön juttatja el az utasokat Bejrútba - közölte a Malév szóvivője csütörtök délben. A közlés szerint a Malév bejrúti MA 240-es járata változatlan járatszámon és időpontban Damaszkuszba repül. Damaszkuszból Bejrútba a légitársaság földi szállítást szervez, melyet a járat utasai kedvezményesen vehetnek igénybe.

(forrás: MTI)

Izraeli mobil lõállásból tartják tûz alatt a libanoni határ túlsó oldalát
Izraeli mobil lõállásból tartják tûz alatt a libanoni határ túlsó oldalát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.