Kalászon a kontinens

A női selejtezővel Budakalászon ma megkezdődik az Európa-bajnokság. A hatnapos esemény pénteken a férfiak kvalifikációjával folytatódik, szombaton rendezik a női, vasárnap pedig a férfidöntőt; a hétfő és a kedd a váltóké.

A szervezők eredeti elképzelése szerint a rövid távolságok Eb-je lett volna az idei, ám porszem került a gépezetbe: a vadonatúj uszoda nem készült el időre. Nagy tragédia azonban nem történt, a vizes tusát áthelyezték a közeli Római-strandfürdőbe. A másik négy versenyszám helyszíne között valóban nem kell sokat barangolni, hiszen a budakalászi sportcsarnok és az Omszki-tó partja karnyújtásnyira van egymástól.

Az érmekért és a helyezésekért egyéniben 32-32 versenyző vetélkedhet: a nőknél 41-en, a férfiaknál 68-an neveztek; utóbbiaknál sokaknak már az is komoly eredmény lesz, ha feljutnak a "főtáblára". A magyarok közül a nyolcszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok Balogh Gábor, továbbá Fülep Sándor, Horváth Viktor és Kállai Ákos igyekszik teljesíteni a minimális célkitűzést, vagyis a legjobb harminckettő közé kerülést; utóbbi eredménye csak az egyéni versenybe számít majd. A vasárnapi döntőben igen nehéz dolguk lesz a magyaroknak, ugyanis nevezett a 2004-es olimpiai bajnok orosz Mojszejev, az athéni második, kétszeres világbajnok litván Zadnieprovskis, továbbá honfitársa, a legutóbbi három Európa-bajnokságon egyaránt aranyérmes Krungolcas, nem is beszélve a 2003-as világbajnok német Waltherről.

A nőknél a Vörös Zsuzsa, Füri Csilla, Máthé Vivien, Szatmári Adrienn négyes kezd a selejtezőben. Közülük Vörös és Füri már tudja, milyen érzés egyéni aranyérmesnek lenni, előbbi 2000-ben, utóbbi 2004-ben nyert Európa-bajnokságot. Ami a konkurenciát illeti, az legalább annyira erős, mint a férfiaké. Indul az athéni - Vörös mögött -, ezüstérmes lett Rublevska, a világ- és Európa-bajnok olasz Corsini, továbbá az egyaránt egyéni Európa-bajnok brit Harland és lengyel Boenisz.

A végére egy jó hír a sportág barátainak: az Európa-bajnokság mind a hat versenynapján valamennyi helyszínre ingyenes a belépés.

l A férfiaknak 1987-től, a hölgyeknek 1989-től rendeznek Eb-t. A kontinensviadalok története magyar sikerrel kezdődött: Nyugat-Berlinben Demeter József győzött egyéniben. A folytatás sem volt sikertelen: a magyarok eddig összesen huszonhét aranyérmet nyertek (húszat a férfiak, hetet a nők). Három Eb-n valósággal taroltak a férfiak (az 1991-es római, az 1993-as szófiai és az 1999-es drzonkówi versenyen egyéniben, csapatban és a váltóban egyaránt magyar siker született). A 2000-es, székesfehérvári Eb sporttörténeti jelentőségű, hiszen az volt az első koedukált verseny.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.