Mumbai - hajtóvadászat a terroristák után

Az indiai rendőrség üldözi a terroristákat, akik a mumbai (Bombay) gyilkos merényletsorozatot elkövették, előkészítették.

Lapunk zártakor a halottak száma megközelítette a kétszázat, de jelentések szerint újabb tetemekre bukkannak a mentőalakulatok, amelyek munkáját a monszunesők nehezítik. Körülbelül hétszáz sebesültet ápolnak kórházakban.

A tizenhétmilliós nagyváros napirendre tért történelme egyik legvéresebb terrorakciója felett. A legkevesebb hét robbanószerkezet kedd este a tengerparti, nyugati elővárosi vasútvonalon, a szerelvényeken, peronokon robbant. Egy bombát a tűzszerészek hatástalanítottak. A nyugati vonalon, amelyen naponta mintegy 4,5 millió ember ingázik a munkahelye és a lakása között, a forgalom helyreállt. - Egy kicsit félek, de mit tehetek, dolgozni kell járnom, mondta a Reuters tudósítójának Amita Rane, 24 éves könyvelő.

A biztonsági erők fokozottan ügyelnek a nyilvános helyekre, repülőterekre, vasútállomásokra, nem utolsósorban, hogy megakadályozzák hinduk és muzulmánok összecsapását. (India a világ harmadik legnépesebb muzulmán országa, mintegy 150 millió Allah-hívő él itt). Mumbaiban a vártnak ellenkezője történt, muzulmánok jelentkeztek véradásra, hogy segítsenek a rászoruló sebesült hindukon.

A rendőrség összeállította három feltételezett tettes fantomképét. Továbbra is a Lashkar-i-Taiba iszlám terrorszervezetet gyanítják a merényletek hátterében. A terrorszervezet vezetői tagadják, hogy közük lenne a merénylethez. Pakisztán (amelyet Indiában sokan a Lashkar-i-Taiba támogatásával vádolnak) sietett elítélni a mumbai merényleteket, hogy ne veszélyeztesse a törékeny megértést az évtizedekig egymással szemben álló, több háborút vívó szomszédokkal. India ugyanakkor visszautasította a pakisztáni külügyminiszter megjegyzését, miszerint csak a Kasmir-kérdés újra napirendre tűzése segít a szélsőségesek elleni küzdelemben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.