Izrael kétfrontos háborúban

Tegnap reggel kilenckor a libanoni Hezbollah szélsőséges szervezet foglyul ejtett két izraeli katonát egy akció során. A síita szervezet tagjai - akik a libanoni kormánynak is részesei - fogolycserét ajánlottak a két izraeliért cserébe. Izrael válaszul szárazföldi és légi offenzívát kezdett Dél-Libanon ellen, először azóta, hogy onnan 2000-ben kivonult. Korábban a Hezbollah rakétákat lőtt ki észak-izraeli városokra, ahol azóta kijárási tilalom van.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök háborús cselekedetnek nevezte a Hezbollah akcióját, és a libanoni kormányt tette felelőssé a történtekért. 2000-ben a Hezbollah három izraeli katonát ejtett foglyul, akik a kiszabadításukért indított akcióban meghaltak. Később a Hezbollah elérte, hogy az izraeli katonák holttestéért a zsidó állam 430 palesztin foglyot engedjen szabadon.

Izrael eközben folytatja katonai akcióját a Gázában elrabolt izraeli katona kiszabadításáért is. Tegnap reggel nagyszabású hadművelet indult az övezetben. Izraeli tankok két részre vágták a Gázai övezetet, és körbevették Han Junisz városát. Az övezetben folyamatosan lehetett hallani az izraeli rakéták becsapódását, Han Juniszban több palesztin szélsőséges vesztette életét.

Izrael a helyzet miatt több ezer tartalékost hívott be, tegnap este pedig a biztonsági kabinet tartott rendkívüli ülést. A zsidó állam jelenleg kétfrontos háborúra kényszerült. A történtek miatt megerősödtek a libanoni és gázai kivonulás helyességét, illetve eredményességét bíráló hangok. Izraeli jobboldali törvényhozási képviselők Amir Perec védelmi miniszter lemondását követelik.

Szerda hajnalban Gázaváros szívében az izraeli légierő egy háromemeletes házat lőtt ki, melyben feltételezték, hogy a Hamasz tagjai tartottak gyűlést. A helyi sajtó szerint dr. Nabil Abu Szilmir háza robbant az aknavető becsapódását követően. Ezt a kórházban nem tudták megerősíteni, hozzájuk öt holttest érkezett a helyszínről. A kórház egyik orvosa szerint a támadásban 30-an sérültek meg.

A hullaházban gyerekek holttestét is láttuk, melyekről később kiderült, hogy az iszlám egyetemen tanító professzor gyerekei. Összesen kilencen haltak meg a támadásban, dr. Szilmir egész családja - állítják a helyi hírügynökségek.

Szemtanúk szerint a robbanás hajnalban történt, melyben a környező házak is megsérültek. A professzor feleségét a ház falához taszította a nyomás - mondta az egyik szomszéd. A mentési munkálatokat vezető Ajham El-Hada lapunknak viszont azt mondta, azt gyanítják, a romok alatt további holttesteket fognak találni.

- Amint meghallottam a robbanást, kijöttem, hogy segítsek - mondta egy másik szomszéd, aki sokadmagával figyelte a romok eltakarítását. Szerinte nem lehetett itt Hamasz-találkozó, mert "a Hamasz nem menne olyan helyre, ahol gyerekek vannak". Szerinte mindez nem az elrabolt izraeli katona miatt van.

Egy másik szomszéd, a 36 éves Ibrahim közli: azt kéri Allahtól, pusztítsa el Izraelt. Testvére, Rami arra buzdítaná a Hamaszt, hogy ne hagyja abba a Kasszam rakéták kilövését Izraelre, mert csak így lehet harcolni a zsidó állam ellen. Rami szerint a tegnapi támadás, ahogy az egész katonai akció is, megerősíti a Hamaszt.

Arról felesleges őket kérdezni, vajon tényleg tartott-e ülést a házban a Hamasz, hiszen a szomszédok némelyikén a Hamasz zöld napellenzős sapkája van. A lerombolt házon pedig a Hamasz zászlója lobog. A területet a szélsőséges szervezethez tartozó rendőrség - "polgári védelem" - biztosítja. A kórháznál az Ezzadin El-Kasszam brigádokhoz (a Hamasz katonai szárnyához) tartozó rendőrök álltak.

l Már hat egykori minisztériumi beosztottja vádolja Móse Kacav izraeli államfőt szexuális zaklatással - adta hírül tegnap a Haarec című izraeli lap. Az új bejelentések azt követően láttak napvilágot, hogy a hét végén elterjedt a hír: egy neve elhallgatását kérő nő azzal vádolja a régebben közlekedési miniszteri posztot betöltő államfőt, hogy minisztersége alatt szexuálisan zaklatta őt. Az államfő egy közleményében visszautasította a vádat. A főügyész nyomozást indított az ügyben. (MTI)

A szomszédok dr. Nabil Abu Szilmir házának romjait szemlélik
A szomszédok dr. Nabil Abu Szilmir házának romjait szemlélik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.