Politikai eseménnyé vált Horváth Balázs temetése

Több száz gyászoló jelenlétében tartották szerdán Horváth Balázs hamvasztás előtti búcsúztatását Veszprémben. Az Antall-kormány egykori miniszterének ravatalánál a családtagokon kívül jelen voltak a parlamenti pártok képviselői, az Antall-kormány több minisztere, Mádl Ferenc volt államfő és Antall József özvegye.

Horváth Balázs búcsúztatása, bár nem úgy indult, s nem is kellett volna annak lennie, politikai eseménnyé vált. Ravatalánál felolvasták Mádl Ferenc és felesége búcsúlevelét, amelyben azt hangsúlyozták, hogy "igazi rendszerváltó volt, aki nagy hittel járult hozzá békés forradalmunk sikeréhez, a jogállamiság létrejöttéhez".

Ezután a Nemzeti Fórum és az MDF alapítói nevében Lezsák Sándor következett, aki kiemelte, hogy "küzdőtársa keveset, de erősen élt". Majd éles fordulattal arról beszélt, hogy belügyminiszterként "embert próbáló feladat hárult rá, és helytállt még akkor is, amikor a hírhedt taxisblokád során egy rövid időre a politikai banditizmus lett úrrá az országon". Végül arra utalt, hogy a legsúlyosabb megpróbáltatása az volt, amikor "rá kellett ébrednie, hogy saját pártbéli vezetői kerülnek vele szembe egyre gyakrabban és egyre kíméletlenebbül". Mert, "mint annak idején Buda vára, úgy került a törvénytelen cselsorozattal, hamis ígérettel a pártütők kezére az MDF, s végül velünk, társaival együtt lakoltatták ki az épületből, amelyet az otthonának tekintett és épített".

A Lezsák Sándor teremtette feszült hangulatot fokozta Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető elnöke, aki a határon túli magyarok nevében búcsúzott. Egyebek mellett arról beszélt, hogy "az Antall-kormány legtisztább embereként Horváth Balázs a taxisblokád idején nem lövetett a tömegbe, holott oka lett volna rá".

E pont után viszont a szertartás valódi búcsúztatóvá vált. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Horváth Balázs "kiváló jogász, jó politikus volt, igazi polgár és nagyon ember. Magyar ember és veszprémi lokálpatrióta, igaz demokrata, aki halálosan komolyan vette a jogállamot". Néhányan zúgolódtak ugyan, amikor a gyászoló család gesztusaként fölszólalt a ravatalnál Horváth Balázs egykori politikai ellenfele, Dióssy László, Veszprém szabad demokrata polgármestere, de hamarosan elhallgattak.

- Nem tudom elképzelni Veszprémet Horváth Balázs nélkül. Ő színt és lelket adott a városnak - mondta Dióssy László, majd őszintén vallotta: sajnálja, hogy kapcsolatuk sokáig nem úgy alakult, ahogy kellett volna, de megadatott neki, hogy az elmúlt két évben megbékéltek egymással.

A szertartás végén többen is azt kérdezték, hogy ott volt-e Dávid Ibolya. Nem volt ott. A mostani MDF-ből csak Pettkó Andrást lehetett fölfedezni a gyászolók közt, pedig néhány órával később Herényi Károly frakcióvezető sajtótájékoztatót tartott a városban.

Horváth Balázst a vörösberényi temetőben, szülei sírja mellett helyezik majd örök nyugalomra.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke is beszédet mondott a veszprémi Vámosi úti temetõben
Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke is beszédet mondott a veszprémi Vámosi úti temetõben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.