IEA: a bioüzemanyag termelés megduplázódhat 2011-ig

A nemzetközi energia ügynökség, az IEA úgy látja, hogy a 2005-ös szinthez képest 2011-ig megduplázódik a bioüzemanyagok kínálata.

A bioüzemanyag, például az etanol vagy a növényi olajokból előállított dízel üzemanyagok termelésében végrehajtott beruházások lendületes növekedést mutatnak a magas energiaárak, az energiaellátási aggodalmak és a finomítók szűkös kapacitása, valamint az üvegház hatást okozó gázok kibocsátásának korlátozása miatt. 2011-ig a termelés elérheti a napi 1,2 hordó olaj egyenértéket, ami közel duplája a 2005-ös 0,65 milliónak. A bioüzemanyagok ennek ellenére is marginális szerepet játszanak majd az üzemanyag felhasználásban a fosszilis eredetű üzemanyagokkal összevetve.

Az etanol termelésben jelenleg Brazília és az Egyesült Államok vezet. 2005-ben ketten együtt a világtermelés 92 százalékát adták. A termelésnövekedésben is ez a két ország jár majd elöl, de az Egyesült Államok 2007-re megelőzi Brazíliát, a jelenlegi világelsőt. A biodízel termelés növelésében pedig az EU jár majd az élen.

A globális bioüzemanyag termelés 2006 és 2008 között mutat majd meredek növekedési ütemet, ezt követően azonban a bővülés üteme lassulni fog.

A bioüzemanyag termelés növekedési előrejelzését jelentős bizonytalansági tényezők befolyásolják. Ilyenek például a magas olajáraktól és az állami támogatástól való függőség. "Tekintettel a számos bizonytalansági tényezőre és ismeretlenre, a jelenlegi árstruktúra jelentős változásának a bioüzemanyag termelés eshet elsőként áldozatul" - írja az IEA tanulmánya.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.