Zaklatják a Szentpétervárra igyekvő "alterglobalistákat"

Orosz "alterglobalisták" a szentpétervári Szociális Fórumra igyekvők zaklatásáról adtak számot szerdán egy moszkvai sajtóértekezleten.

Az elmúlt két hét folyamán összesen közel kétszáz olyan aktivistát ért zaklatás az orosz hatóságok részéről, akik azért indultak vagy érkeztek Szentpétervárra, hogy a globalizáció emberarcúvá tételét követeljék - mondta a Nyolcak Elleni Hálózat (SZPB8) két orosz anarchista aktivistája, Makszim Butkevics és Vlad Tupikin, hangsúlyozva, hogy adataik nagyrészt csak közvetettek.

Ezen belül az SZPB8-nak az utóbbi napokban mintegy 30 aktivistáját érte rendőri zaklatás letartóztatások, házkutatások, vonatról való leszállítások vagy (hatósági személy állítólagos sértegetéséért vagy más ürüggyel kirótt) tíznapos elzárások formájában, Szentpétervártól Moszkván át az uráli Jekatyerinburgig - közölte Butkevics és Tupikin, jelezve, hogy anarchistákról, környezetvédőkről, szakszervezeti megbízottakról van szó. Mint mondták, Szentpéterváron két, biciklikaravánnal érkezett német aktivistát is őrizetbe vettek, szabálysértési eljárás alá vonva őket egy svájci társukkal együtt.

Szentpéterváron közel ezer, túlnyomórészt orosz alterglobalista gyűlhet össze a Nyolcak (G8: a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) e hét végi csúcstalálkozójához időzített Szociális Fórumon - jelezte a két aktivista, rámutatva: még mindig bizonytalanság van a szombatra tervezett felvonulások körül, amelyeken több ezren menetelhetnek. Ezeket a hatóságok a fórum helyszínéül szolgáló stadion környékére akarják száműzni, ami elfogadhatatlan.

Az SZPB8 egy brit (walesi) hölgytagja, keresztnevén Val elmondta, hogy a G8-at afféle önjelölt világkormánynak tartja és a megszüntetését kívánja. A Nyolcak ugyanis demokratikus felhatalmazás nélkül hoznak az országaikon messze túlmutató döntéseket, vezényelve a nagyvállalatok, gazdagok érdekeire szorítkozó, s jórészt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt zajló globális liberalizációt, ami a szegényeknek fontos területek (az egészségügy, az oktatás) rovására megy. A globalizációt meg kell reformálni, az emberek szabad mozgására helyezve a hangsúlyt - tette hozzá.

Politikai elemzők rámutatnak: Vlagyimir Putyin elnök főleg Oroszországnak a G8-on belüli egyenrangúságát és sajátos "szuverén demokráciájához" való jogát hangsúlyozza, míg a csoport egészének vitatott legitimitásával kevésbé törődik. A szentpétervári csúcs fő témájává az energiabiztonságot tette, amiben Oroszország kulcsszerepet játszik, bár a járványellenes küzdelmet és az oktatást is napirendre tűzte.

Szentpéterváron kedden előállítottak tucatnyi alterglobalista környezetvédőt, akik az amerikai-orosz nukleáris fejlesztési tervek ellen tüntettek. Médiajelentések szerint a csúcs előestéjén Putyin és amerikai kollégája, George Bush egy olyan kétoldalú együttműködési megállapodást irányoz elő, amely atomreaktorok új nemzedékének kifejlesztésére irányul a veszélyes technológia terjedésének gátolásával együtt. Az Ekozascsita (Ecodefense) atomellenes aktivistái attól félnek, hogy a megállapodás utat nyit az amerikai építésű erőművekben elhasznált nukleáris hulladék oroszországi tárolásához. Ezt azonban Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezetője cáfolta.

German Gref orosz gazdasági miniszter gőzerővel tárgyal Moszkvában Susan Schwab amerikai kereskedelmi képviselővel abban a reményben, hogy még a csúcs előtt aláírhatják azt a piacnyitási megállapodást, amely zöld utat ad Oroszország WTO-felvételének.

Mondd, hogy Bush, és már le is hallgatnak

A G8-as csúcstalálkozó idején elég lesz bárkinek telefonon kimondani olyan szavakat, mint Bush, Putyin vagy bomba, és máris automatikusan lehallgatás alá helyezik vonalát - értesült a szombaton kezdődő csúccsal kapcsolatban a moszkvai Nyezaviszimaja Gazeta.

Erre az alkalomra külön lehallgató rendszert helyeztek üzembe - közölte a lappal egy nagy mobiltelefon-szolgáltató névtelenségbe burkolódzó illetékese. A megfigyelésnek egyaránt tárgyát képezik a vezetékes és a mobil telefonok, és az elektronikus üzenetek.

"Működési engedélyünk egyik kikötése, hogy rendkívüli körülmények között segítenünk kell a biztonsági szolgálatok munkáját" - magyarázta az illetékes.

Moszkva, amely első alkalommal elnököl a hét legfejlettebb országot és az Oroszországi Föderációt magában foglaló G8 csoport állam- és kormányfőinek ülésén, július 15. és 17. között Szentpéterváron rendezi meg a találkozót.

Putyin védelmébe vette "szuverén demokráciáját"

Az orosz elnök igyekezett előre leszerelni a demokratizálási visszalépés miatti esetleges szemrehányásokat nyugati tévécsatornáknak a Nyolcak szentpétervári csúcstalálkozója előtt három nappal adott interjújában, azzal vádolva a bírálókat, hogy be akarnak avatkozni hazája belügyeibe.

Vlagyimir Putyin a kanadai CTV csatornának azt mondta, hogy a demokráciával és a médiaszabadsággal kapcsolatos szüntelen kritizálgatást eszközként használják az orosz politikába való beavatkozásra. - Az 1990-es évek elején-közepén Oroszország súlyos gazdasági megrázkódtatásoktól szenvedett, s az állam nem tudta ellátni szociális feladatait külföldi források nagyarányú igénybe vétele nélkül. Oroszország gyengesége miatt sokféleképpen lehetett befolyásolni a kül- és belpolitikáját. Mára ezek a lehetőségek kimerültek, de a befolyásolás vágya egyes partnereinknél megmaradt. Mielőbb meg kell szabadulniuk ettől, s áttérni a normális, egyenjogú partnerségre - magyarázta Putyin a francia TF1-nek.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.