Hezbollah-támadás után izraeli mozgósítás

Libanon által elkövetett "háborús cselekménynek" nevezte Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a Hezbollah észak-izraeli támadását. A Hezbollah fegyveres szárnya, az Iszlám Ellenállás szerdán nagyszabású támadást intézett Izrael északi határa ellen, s közben foglyul ejtett két izraeli katonát, hogy - állítása szerint - kicserélje őket izraeli börtönökben raboskodó foglyokra. A zsidó állam válaszul átfogó légi, földi és tüzérségi offenzívát indított Dél-Libanonban, s a hadműveletbe hadiflottája is bekapcsolódott. Legkevesebb hét izraeli katona vesztette életét a harcok következtében.

Ehud Olmert hozzátette, hogy az izraeli katonai válasz "nagyon fájdalmas" és "messzire ható" lesz. Az izraeli hadsereg elkezdte tartalékosok mozgósítását - jelentette az izraeli televízió. A Tízes Csatorna értesülése szerint egy tartalékos gyalogos hadosztályt mozgósítottak, és várhatóan Izrael északi, Libanonnal közös határára vezénylik az alakulatot.

Legkevesebb hét katona vesztette életét a libanoni határnál

Az izraeli hadsereg közlése szerint legkevesebb hét izraeli katona vesztette életét szerdán a síita Hezbollah erőivel vívott harcok következtében az izraeli-libanoni határtérségben.

A tájékoztatás szerint először három izraeli katona halt meg a Hezbollah támadásában, majd négy katona úgy, hogy két elrabolt társukat kereső harckocsijuk aknára futott dél-libanoni területen. A hadsereg közölte még, hogy egy Hezbollah-fegyveres is életét vesztette az összecsapásokban. Ezt utóbb a síita szervezet vezetője is megerősítette.

A libanoni kormány elhárított minden felelősséget

Elhárított a libanoni kormány magáról minden felelősséget szerdán két izraeli katona elhurcolásáért, egyúttal elhatárolódott a Hezbollah Izrael ellen intézett támadásától is.A kormány rendkívüli ülést tartott, amelyet a Dél-Libanonban kialakult helyzetnek szentelt, s az azt követő sajtóértekezleten Fuád Szinjóra miniszterelnök leszögezte: kormánya nem tudott róla, nem járult hozzá és nem vállal felelősséget azért, ami a nemzetközi határon történt. Elítélte az izraeli megtorlást, és közölte, hogy kormánya kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT)összehívását.

Gázi Aridi tájékoztatási miniszter a rendkívüli kormányülés után úgy nyilatkozott, hogy a kormány, amelyben a Szíria-ellenes frakciók vannak túlsúlyban, de amelyben két Hezbollah-miniszter is ül, közvetíteni akar a válság megoldása érdekében, és sürgette a BT-t, hogy lépjen közbe. Elítélte a libanoni infrastruktúra ellen intézett izraeli támadásokat is.

Az izraeli hadsereg offenzívát indított Libanon területén

Szárazföldiés légi offenzívát indított szerdán Libanon területén az izraelihadsereg, miután a síita Hezbollah libanoni gerillaszervezet foglyulejtett és elhurcolt két izraeli katonát - közölte egy izraeli katonaiszóvivő.

A felső-galileai izraeli határőrposztok és egy városellen irányuló reggeli rakéta- és aknavető-támadást a Hezbollah IszlámEllenállás nevű fegyveres szárnya vállalta magára - jelentette aTeherán és Damaszkusz által támogatott síita gerillaszervezettelevíziója.

Az izraeli hadsereg megerősítette két katonájánakeltűnését, és "súlyos aggodalmát" fejezte ki további sorsuk miatt. EhudOlmert izraeli miniszterelnök figyelmeztette a gerillaszervezetet, hogy"súlyos árat" fog fizetni akciójáért. A gerillatámadás nyománkibontakozott harcokban az izraeli ZAKA mentőszolgálat közlése szerinthárom izraeli katona vesztette életét, további nyolc pedig megsebesült.A harcok elől az izraeli lakosság fedezékekbe menekült.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szerdán elutasította, hogy tárgyaljon a síita Hezbollah libanoni gerillaszervezettel a fogságba esett két izraeli katona szabadon engedéséről. "Nem fogunk tárgyalni és nem fogunk engedni a terrorizmusnak. Ez volt érvényes tegnap, és az maradt ma is" - jelentette ki Olmert.

AHezbollah fogolyszerző akciójára válaszul az izraeli hadseregszárazföldi és légi offenzívát indított Dél-Libanonban utak, hidak és aHezbollah állásai ellen - közölték libanoni biztonsági források. Aválaszcsapás indítását megerősítette az izraeli hadsereg szóvivője is.

Libanoniforrások szerint az offenzíva célja minden bizonnyal a foglyot ejtőgerillák menekülési útvonalainak elzárása lehet. A Hezbollah közbenbejelentette, hogy "biztos helyre szállított foglyait" Izraelbenbebörtönzött foglyokra kívánja kicserélni.

A Hezbollah vezetője csak Izraelben tartott foglyokért hajlandó visszaadni az izraeli túszokat

A két izraeli katona foglyul ejtésével az volt a cél, hogy kikényszerítsék izraeli börtönökben tartott foglyok szabadon engedését - közölte szerdai bejrúti sajtóértekezletén Haszan Naszrallah, a síita Hezbollah vezetője.Szavai szerint az izraeli támadások nem fognak elvezetni a túszul ejtett katonák szabadon engedéséhez, az csak egy módon érhető el: közvetett tárgyalások és alku révén.

A Hamasz gratulált a két izraeli elrablásához

Gratulált a Hezbollahnak a két izraeli katona foglyul ejtéséhez szerdán az iszlámista palesztin Hamasz mozgalom, amelynek fegyveres szárnya korábban a Gázai övezet határán szintén izraeli foglyot ejtett. "A Hamasz gratulál a Hezbollah vezetésének, azon belül Haszan Naszrallah főtitkárnak, a palesztin népnek, az arab és a muzulmán nemzetnek az Iszlám Ellenállás mudzsáhidjai által aratott sikerhez, a két izraeli katona foglyul ejtéséhez" - írta közleményében a Hamasz. - "Ez a művelet, amely két héttel követi egy izraeli katona gázai (övezeti) elfogását, a legyőzhetetlenségével kérkedő izraeli hadsereg gyengeségét bizonyítja" - folytatódik a közlemény, amelyet a libanoni fővárosban, Bejrútban tettek közzé. A Hamasz szerint "a Hezbollah művelete újfent bizonyítja a cionista entitással szembeni palesztinai és libanoni ellenállás tervének egymást kiegésztő jellegét".

Oszama Hamdan, a palesztin területeket kormányzó iszlámista Hamasz mozgalom libanoni szóvivője délelőtt már kijelentette, hogy a Hezbollah túszejtő akciója megerősítette a Hamasz pozícióit, amely a június 25-én elrabolt Gilad Salit elengedése fejében ugyancsak fogolycserét követel. "Bebizonyítottuk ennek az ellenségnek (Izraelnek), hogy az egyetlen lehetőség a palesztin, libanoni és arab foglyok szabadon bocsátása - nyilatkozott Hamdan az al-Dzsazíra hírtelevíziónak. - Ami történt, megerősítette a foglyok ügyét, és az ellenség kénytelen lesz elfogadni a mi választásunkat."

(forrás: MTI)

Az izraeli hadsereg által bombázott település a határ libanoni oldalán
Az izraeli hadsereg által bombázott település a határ libanoni oldalán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.