Emlékmű Dzsingisz kánnak

Mongóliában háromnapos színpompás ünnepségsorozattal emlékeznek meg Dzsingisz kán, a számukra híres és dicső, más országok számára hírhedt uralkodó és hódító, a mongol birodalom alapítója születésének 800. évfordulójáról.

Az ünnepségek kezdetén a fővárosban, Ulánbátorban felavatták Dzsingisz kán nyolc méter magas szobrát, amely a trónján ülve ábrázolja az egykori uralkodót. A központi stadionban nyolcszáz fős zenekar játszotta a nemzeti himnuszt, majd történelmi jelmezekbe öltözött fiatal férfiak viharzottak be lóháton az arénába, és korhű bemutatókat tartottak. A születési évforduló időben egybeesik a minden év júliusában megrendezett háromnapos Naadam fesztiváljátékokkal, amelyeken olyan nemzeti sportokból rendeznek versenyeket, mint a lovaglás, a birkózás és az íjászat.

A Dzsingisz kán-évforduló alkalmából széles körű amnesztiát hirdettek: eddig 700 elítéltet engedtek szabadon, s az ünnepségek végezetéig további 1300 követi majd őket. A kelet-ázsiai országban a kereskedők is örülnek az évfordulónak, mert forgalmuk jelentősen megnőtt: szinte nincs olyan áru, amelyen ne díszelegne a nagy uralkodó arcképe.

Dzsingisz kán annak idején számos népet leigázott, mígnem 1206-ban létrehozta a mongol birodalmat, és 1215-ben Pekinget is meghódította. Ezután több országot hajtott uralma alá, mint az őt megelőző vagy követő bármely más hódító.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.