Vizes blokk

Yacht Kollekció néven mutatta be újdonságait Náray Tamás divattervező ezen a nyáron. Az összeállítás olyan lehet a vitorlázóknak, mint a fácánmintás nadrágtartó és a vaddisznós nyakkendő a vadászoknak.

Még mielőtt bárki félreértené a divattervező Náray legújabb darabjainak küldetését, valamit muszáj tisztázni: lehet vitorlázni, és lehet vitorlán vagy esetleg vitorlás közelében lenni. Az előbbi sporthoz bőven elegendő egy takaros, csíkos matrózpóló, egy rövidnadrág, hűvösebb napokra szélkabát.

Az utóbbihoz mindenesetre szofisztikáltabb ruhatár dukál. Sportosan elegáns, ahogy a tervező saját kollekcióját címkézi. Olyan, amilyet a luxushajókon hánykolódó egykori James Bond-lányok is megirigyelnének: fehér forrónadrág, fodros ujjú türkiz mini, párduc top és rézárnyalatú lakkdzseki.

A feltűnő holmik rajongóin kívül Náray azokra is gondolt, akik a nemes egyszerűségre esküsznek. Nekik visszafogott, elegáns darabokat tervezett. Rafinált gombolású kiskosztümöt, ejtett vállú felsőt, bokáig érő sellőruhát.

Náray szándéka szerint hagyományt teremtett. Mostantól minden évben megtervezi a tengerre szánt kollekciót, amely úgynevezett "cross-collection". Azaz keresztülíveli az összes divatszezont, és egész évre érvényes. Mindenki akkor hordja, amikor épp tengerre száll. Ha februárban, akkor februárban.

Épp ideje volt, hogy a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő divatbirodalom előrukkoljon végre valami "sportszerűvel". (Amikor Náray kiejti a sportos jelzőt, félve azonnal zárójelbe is teszi, nehogy jól szabott mackóruhák jussanak eszünkbe.)

És nemcsak azért volt ideje, mert a nagy tervezők mind jegyeznek sportkollekciót - mint Armani a gyeplabda, Chanel a krikett vagy Karl Lagerfeld a golfkollekciót -, hanem azért is, mert a törzsvendégek már nagyon panaszkodtak, nincs mit felvenniük, ha leugranak hétvégén az Adriára, vagy éppen hosszabb tengeri utazásukat esténként egy-egy kikötőben elköltött vacsorával szakítják meg, mondjuk Nizzában.

- Attól, hogy tengerparton vagyunk, nem kell hajóskapitánynak öltözni - mondja Náray, aki a jachtkollekcióban valóban mellőzte a vízparti öltözködés toposzait, mint például a kék-fehér csíkozást. Ha ez a jól bevált színkombináció elő is kerül, inkább pöttyök borítják a szoknyát és a pólót - a csíkok pedig szivárványszínben virítanak a modelleken. Náray egyébként sem spórolt a színekkel: a vakítóan fehér nadrágkosztümök és halásznadrágok mellett pink, türkiz, pisztácia, arany- és homokszín variációkat is csempészett az összeállításba.

Ami pedig az alapanyagot illeti, abszolút praktikus szempontokat tartott szem előtt. Kizárólag természetes anyagokkal, többnyire lennel, illetve pamuttal és selyemmel dolgozott. Amelyeket, mint mondja, egy forró nyári nap után a tulaj könnyen átöblíthet langyos vízben.

És végül, ha már a jachtkollekcióban Náray sem a legújabb vitorlásruhákra jellemző vízhatlan anyagot, sem szagmentességet és páraelvezetést garantáló dry-release technológiával készült anyagot nem használt, és a varrás mentét sem erősítette meg szilikonfóliával, akkor azt is megbocsáthatjuk neki, hogy az alkalmi darabokhoz nem jól tapadó gumicsizmákat és vitorláscipőket álmodott. Tény, hogy a masnis karkötőkhöz és a csiszolt kagyló és gyöngyláncokhoz jobban illenek az őz ő ezüst, tűsarkú cipellői.

Azért a fedélzeten tessék kapaszkodni!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.