Belecskai kertészkedők szociális földprogramban

A szociális földprogram hatására fellendült a kertészkedés a Tolna megyei Belecskán.

Ezrével vitték haza a hatalmas fóliasátrakból a belecskaiak a paprikapalántát, mellé néhány zacskó, vetőmagnak való zöldborsót, amiért egyetlen fillért sem kellett fizetniük. Mindez a szociális földprogramnak volt köszönhető, amelynek megvalósítására a 436 lelkes Tolna megyei falu 2,5 millió forintot nyert a területfejlesztési célelőirányzat pályázatán, amihez a 92 millió forintból gazdálkodó önkormányzat 625 ezer forintot tett hozzá.

Jakab Róbert polgármester elmondta: gazdáik korábban nem nagyon művelték a házaikhoz tartozó kisebb-nagyobb kerteket. Az ingyenesen biztosított, összesen százezer tő paprikapalántával és a 300 kiló vetőborsóval önfoglalkoztatásra kapacitálták a helybelieket - mégpedig sikerrel. A kertészkedők száma ennek hatására jelentősen megnőtt Belecskán, hiszen minden háztartásból egy embernek folyamatos munkát, majd bevételt jelent a nemrég elpalántázott bogyiszlói és fűszerpaprika meg a zöldborsó. Mivel sokan nemcsak a családjuk fogyasztására termelnek, hanem a termés egy részét majd eladják, pénzhez is jutnak ebből.

Ősszel folytatódik a szociális földprogram: nyolchetes - a lakosságnak ingyenes - kertészeti tanfolyamot rendeznek, amit egy mérnök-tanár tart. A következő szezonra már karfiol-, káposzta- és egyéb palántákat is biztosítanak. Ahogyan most a paprikapalánták neveléséről a belecskai községüzemeltető kiemelten közhasznú társaság gondoskodott, a kiskertekben szükséges gépi munkákat is - például a szántást - elvégzi, amit szintén az önkormányzat fizet.

Közben folytatódik egy másik projekt, a jól fizető vetőmag-termeltetés. Az idén többféle bab-, paprika-, paradicsom- és sárgadinnye-vetőmagot állítanak elő a falu vállalkozó kedvű lakói. A polgármester a magok eladási árát érzékeltetve elmondta, hogy tavaly például a fél hektáron termelt paprika 75 kilogramm vetőmagot adott, amelyből egy kilót 11 ezer forintért értékesítettek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.