Legfőbb ügyész: Sólyom egyeztet a szakmával

A sikertelen legfőbbügyész-választás után Sólyom László köztársasági elnök megkezdte az új jelölt, illetve jelöltek keresését.

Az Országgyűlés - hivatalosan szakmai alkalmatlanságára hivatkozva - nem szavazta meg az államfő által elsőként megnevezett Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét. A valódi ok inkább az volt, hogy Horányit kimondva-kimondatlanul is a májusban távozott Polt Péter emberének tartották (korábban Polt sajtószóvivője volt), továbbá a kormánypártokat zavarta Sólyom jelölési technikája: az elnök már tavaly októberben bejelentette ugyanis, hogy ajánlottjáról nem egyeztet a pártokkal. Ilyen kötelezettsége az államfőnek nincs, sokan mégis úgy látják, hogy ezzel az eljárással alkotmányossági korlátokat feszegetett.

Ennek ellenére Sólyom László nyilvánvalóvá tette, hogy új jelöltjéről sem egyeztet a politikai pártokkal, de úgy tudjuk, szakmai szervezetek véleményét kikéri az általa alkalmasnak vélt jelöltekről. Ezzel szeretné megakadályozni, hogy ajánlottját a pártok ismét szakmai alkalmatlanságra hivatkozva utasítsák el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.