Végeztek az oroszok a "maguk Bin Ladenével"

Nincs kétség Samil Baszajev hétfői halála felől. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője szerint Baszajevet egy régóta előkészített akció során likvidálták. Nyikolaj Patrusevvel szemben azonban a fegyveresek szerint a csecsen hadúrral egy robbanóanyagokkal megrakott teherautó véletlen robbanása végzett.

A likvidálási akció részletei a sajtóban is különbözők: a Moszkovszkije Novosztyi szemtanúra hivatkozva azt állítja, hogy a teherautó - amely mellett egy személyautóban Baszajev ült - az orosz erők aknájára futott. Egy másik orosz napilap, a Komszomolszkaja Pravda információi szerint a teherautóra egy beépített ember csatolt robbanószerkezetet, amely elektromos jelre lépett működésbe. Az Itar-TASSZ az Orosz Föderáció déli szövetségi körzetének erőiből származó forrás alapján azt állítja, hogy a terroristák konvoját rakétatámadás érte. Ezzel szemben a Kommerszant a baleset teóriáját erősíti. Az orosz napilap az ingusföldi belügyi erők munkatársára hivatkozik, aki állítja: a helyszínelők nem találtak külső támadásra utaló nyomot a kétszáz méteres körzetben szétszóródott roncsok és fegyverek között. Éjszakai vizsgálódásaikat azonban az FSZB reggel félbeszakította. A helyszínen négy holttest feküdt, egy darabokra szakítva. A végtag nélküli testtől távolabb egy fél fejet találtak, amely alapján biztosra veszik, hogy az illető Baszajev. Erősíti a verziót a később megtalált műláb is - a fegyveres egy korábbi akcióban vesztette el fél lábát.

- Semmi kétség, végeztünk a mi Bin Ladenünkkel - nyilatkozta tegnap a Csecsenföldre utazó Szergej Ivanov. Első számú terroristává ezzel a 42 éves Doku Umarov lépett elő, aki Abdul Szajdullajev szakadár csecsen elnök júniusi likvidálása után lett a harcosok "elnökévé". A likvidálás viszont, négy nappal a G8-csúcs előtt a legjobbkor jött: csekély az esélye, hogy egy nagyszabású kaukázusi terrortámadás keseríti meg a szentpétervári találkozót, amelyen az orosz vendéglátók a nemzetközi terrorizmus elleni harcot is meg kívánják vitatni.

Ivanov védelmi miniszter Moszkva-barát csecsen vezetõkkel
Ivanov védelmi miniszter Moszkva-barát csecsen vezetõkkel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.