Kuncze: hiteltelen a Fidesz létszámcsökkentési javaslata

Az SZDSZ szerint hiteltelen a Fidesz önkormányzati képviselői létszámcsökkentési javaslata. Ezt a liberális párt elnöke mondta, sajtótájékoztatón reagálva Répássy Róbert keddi bejelentésére, miszerint önálló képviselői indítványt nyújtottak be, amelyben kezdeményezik a megyei önkormányzati képviselők létszámának felére csökkentését.

Kuncze Gábor elmondta: a Fidesz úgy csinál, mintha meg akarná változtatni a nagy rendszereket, de az érdemi javaslatokat nem hajlandó támogatni. Az Országgyűlés a fideszes képviselők tartózkodása miatt hétfőn nem tudta elfogadni a kétharmados önkormányzati törvénymódosításokat.

"Ez volt az első példa, amikor elérkezett egy nagy elosztási rendszer a változtatás lehetőségéhez, és azonnal az ellenzék megakadályozta a megváltoztatás lehetőségét" - fogalmazott az SZDSZ elnöke.

Hangsúlyozta, hogy emiatt az önkormányzati rendszer mindenki által sürgetett megreformálására most nem kerülhet sor, de a kormány olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek a reformfolyamatok irányába tolják el a rendszer működését.

Az MTI kérdésére példaként említette: lehet többlettámogatásokat adni, ösztönzendő önkormányzatok együttműködését, társulását, intézmények közös működtetését, és lehet további ösztönzőket adni, hogy a régiókban a megyék még szorosabban működjenek együtt, szem előtt tartva a régiók ügyeit.

A pártelnök hozzátette: ha a Fidesz benyújtott javaslatát értelmesnek találják, akkor a szabad demokraták azt hajlandók támogatni, de félő, hogy azt az őszi önkormányzati választásokon már nem tudják érvényesíteni.

Kuncze Gábor felidézte: az SZDSZ tavaly novemberben nyújtotta be javaslatát az Országgyűlésnek, amelyben kezdeményezte, hogy a különböző önkormányzati típusoknál átlagosan 50 százalékkal csökkentsék a képviselői létszámot. Ezt az indítványt a parlament illetékes bizottságai elutasították, az ellenzéki képviselők azt nem szavazták meg - tette hozzá.
Mint mondta, ha tavaly az Országgyűlés megkezdhette volna a javaslat általános vitáját, azt még időben elfogadhatták volna, és most ősszel már feleannyi képviselőt választanának meg, mint korábban.

Az SZDSZ elnöke problematikusnak nevezte, hogy ha a kétharmados törvényekkel szabályozott rendszerek esetében nincs politikai egyezség, akkor ezeket nem lehet megváltoztatni, márpedig szükséges lenne azért, hogy hatékonyabban működjenek az önkormányzatok, hogy magasabb színvonalú szolgáltatásokat tudjanak nyújtani, és a szűkösen rendelkezésre álló forrásokat hatékonyabban legyenek képesek kihasználni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.