"Lopott áru" a londoni tőzsdén

Az orosz állami olajvállalatot akár 80 milliárd dollárra is értékelheti a piac, de Soros György óv a "lopott vagyonba" való befektetéstől.

Múlt héten egykori alma materében, a London School of Economics közgazdasági egyetemen mutatta be új könyvét Soros György. Az emberbarát befektető a The Age of Fallibility (A gyarlóság kora) című kötet népszerűsítésének alkalmából szenvedélyes támadást indított az orosz állami olajipari konszern, a Rosznyeft londoni tőzsdei bevezetése ellen. Sorost Londonban rendszerint úgy emlegetik, mint aki 1992-ben térdre kényszerítette az angol jegybankot, és elérte a font kivonását az európai váltási mechanizmusból. A milliárdos befektető kifejtette: a Rosznyeft a Kreml által Mihail Hodorkovszkijtól és más tulajdonosoktól ellopott és államosított Jukoszból jött létre. Ha a hatóságok hozzájárulnak londoni tőzsdei bevezetéséhez, szentesítik Putyin orosz elnök eljárását, egyben aláássák a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja, a City hírnevét. A Rosznyeft-kibocsátás előkészületei hétfőn is folytatódtak, noha a The Independent napilap címoldalán vetette fel a londoni bevezetés erkölcsi kérdéseit. A minden idők negyedik legnagyobb részvénykibocsátásának ígérkező tranzakció iránti óriási érdeklődés alapján a vállalat értékét 80 milliárd dollárra becsülik. Az eladásra bocsátott 11,2 milliárd dolláros részvénycsomag harmadát Oroszországban értékesítik. Az üzlet ellentmondásos jellege dacára tekintélyes bankházak (ABN Amro, Dresdner Kleinwort) és rangos ügyvédi irodák fáradoznak az üzleten és osztoznak vagy 140 millió dollár tanácsadói díjon.

Intézményes befektetők csütörtökig vásárolhatnak a részvénypakettből. A legnagyobb figyelem Lord Browne, a BP vezérigazgatójának döntését kíséri, aki lapzártakor még nem terítette ki kártyáit. A brit olajipari óriás a második legnagyobb oroszországi olajkitermelő, a TNK-BP ötven százalékának tulajdonosa. A sajtó kétmilliárd dolláros BP-részvényvásárlást valószínűsít. A The Independent beszámol arról, hogy a londoni pénzügyi szabályozó testület, a Financial Services Authority és a londoni tőzsde ragaszkodott ahhoz, hogy a jegyzési dokumentum tartalmazza a kockázati tényezőket, többek között a Jukosz és annak többi részvényese által indított, 48 milliárd dolláros kártérítési keresetet. A Jukosz egykori tulajdonosa, Hodorkovszkij jelenleg egy szibériai börtönben raboskodik. Védőügyvédje, Robert R. Amsterdam "szégyennek" nevezte az ügyletet.

A Gazprom túszai

Magyarország és több új EU-tagállam a Gazprom túsza lehet, mivel nincs közös uniós energiapolitika, amely kezelné az orosz gázóriástól kiemelten függő országok helyzetét - áll a Standard & Poor's elemzésében. A világ legnagyobb hitelminősítője szerint megoldás lehetne egy kölcsönös segítségnyújtási rendszer: ha valamely tagállamban elakad a gázellátás, a többi tagország kipótolhatná a hiányt, korlátozva az orosz kormány azon hajlamát, hogy kijátssza egymás ellen az EU-tagállamokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.