A tervezettnél később készül el az élőgép

Az élőgép nem halt meg, csak később lesz készen, mint eredetileg tervezték - közölte korábbi cikkünkre reagálva a Margit-szigeti környezetbarát szennyvíztisztító megépítésére ajánlkozó cég vezetője.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy év múltán sincs se híre, se nyoma annak az úgynevezett élőgépes szennyvíztisztítónak, amely a tervek és remények szerint már működhetne is a Margit-szigeten. Tavaly májusban jelentették be, hogy egy Körte Organica nevű cég saját zsebből, félmilliárd forintért növényekkel megoldaná a szigeti szennyvízkezelést. Úgy volt, hogy a cég közös kht.-t alakít a Fővárosi Csatornázási Művekkel, a XIII. kerülettel és a fővárossal, de mint kiderült, a szűk év elteltével egyetlen résztvevő sem tudja, hogy áll a projekt. A Körte Organica Zrt. elnökét pedig nem tudtuk elérni.

Egészen pontosan cikkünk megjelenéséig, amikor ő maga jelentkezett lapunknál. Kenyeres István elmondta: a terv továbbra is él, csakhogy tavaly óta történt egy s más, ami előrébb tolja a megvalósítást. Menet közben kiderült, hogy a csepeli szennyvíztisztító kivitelezési tenderén sikerült megspórolni egy bizonyos (úgy tudjuk, 25 millió eurós) összeget, amelyből a Körte Organica várakozása szerint a Margit-szigeti vállalkozás is részesülhet. Ha az EU-pénzből jutna az élőgépre is, akkor a Kisállatkert mellé álmodott létesítményben az eddig elképzeltnél is komolyabb szerepet és terepet kaphatna a környezeti szemléletformálás, ismeretterjesztés - a cég ezért vár. Kenyeres ugyanakkor sietett leszögezni: a szennyvíztisztító akkor is megépül, ha nem kapnak támogatást.

Mint megtudtuk, javában folynak a szakértői egyeztetések, hogy a megmaradó, ugyancsak szennyvízkezelésre fordítható eurómilliókat pontosan mire fordítsák. A budapesti javaslatokat októberig kell elküldeni Brüsszelbe, döntés 2007 elejére várható. A megvalósítás is csak ezt követően kezdődhet. (B. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.