Nyári sarktúra a jegesmedvékért

Gyalogszerrel jutott el az Északi-sarkra két környezetvédő, akciójukkal a jegesmedvék védelmét szorgalmazzák.

Először jutott el nyáron az Északi-sarkra két környezetvédő aktivista, akik azért tették meg az ezer kilométeres túrát, hogy felhívják a figyelmet a veszélyre, amelyet a légkör felmelegedése jelent a jegesmedvékre.

Lonnie Dupre, az amerikai Minnesota államban élő ács, aki társával az elmúlt hét végén jutott el az expedíció céljához, műholdas telefonon elmondta az AFP-nek, hogy az Északi-sarkot víz borította. Az óceán jege ropogott a lábuk alatt, mindenütt repedezett. A sarki nyarat sűrű köd jellemzi, ezért a mesterséges holdak felvételein ebben az évszakban nem lehet tanulmányozni a jégtakarót. A két környezetvédő sítalpon haladt a málló jégmezőn, maga után húzva a szánt, amelyen kenujukat vitték.

A 35 éves Eric Larsen, az expedíció másik résztvevője elmondta, hogy útjuk során az első jegesmedvével azt megelőző hajnalon találkoztak, hogy elérték volna az Északi-sarkot. A fiatal hím a sínyomokat követve jutott el sátruk közelébe, és ott kezdett körözni. Eric ébredt fel, s egy lámpával kiment a jégre, társa pedig lefilmezte az állatot, amely inkább kíváncsinak látszott, mint támadónak.

A két környezetvédő jég- és hómintákat gyűjtött a tudósoknak, hogy azok pontosabban felmérhessék a jégmező zsugorodását. Emlékeztetve arra, hogy a világ népességének alig 6 százalékát képviselő Egyesült Államokban keletkezik az éghajlat jelenlegi felmelegedését okozó üvegházhatást okozó gázok 36 százaléka, a két barát kifejtette: ha minden ugyanúgy alakul ezután is, mint eddig, 2050-re az Antarktisz jégtakarója eltűnhet. "Ez azt jelenti, hogy a jegesmedve addigra kipusztul" - vélekedett Dupre.

A két barát négy éve készült az expedícióra, amelyre a kanadai Cap Discoveryből indultak május 1-jén. Ahol a jég elolvadt, kenuval, ahol a jégmező megmaradt, sível haladtak. Egyes helyeken komoly veszélyekkel szembesültek, ugyanis a jég annyira elvékonyodott, hogy meghajlott a sílécek alatt, sőt egy ízben Lonnie alatt be is szakadt. A sark térségében néhány napot pihennek, és a meteorológiai műholdakról lekért képektől teszik függővé, megpróbálnak-e kenuval visszatérni, vagy a repülőt választják.

Az Északi-sarkvidék a világ más részeinél kétszerte gyorsabban melegedik, és a legutóbbi tanulmányok szerint 2100-ra teljesen elolvadhat a jégtakarója. A jegesmedvék számát ma 20-30 ezerre becsülik. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.