Mobilcsomag jön Brüsszelből

Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé a külföldi mobiltelefon-használatért felszámított barangolási (roaming) díjak csökkentését célzó új irányelv részleteit. Bár a szakma kézzel-lábbal tiltakozik a tervezett intézkedések ellen, arra lehet számítani, hogy a roaming díj nagyjából a felére mérséklődik. A bizottság idén márciusban frissítette naprakészre a díjakat tartalmazó europa.eu.int/informationsociety/roaming internetes honlapot, amely a testület közleménye szerint egyértelműen mutatja, hogy egy normál négyperces hívás ára általánosságban ugyanazon a magas szinten maradt egész Európában 2005 szeptembere óta, illetve néhány esetben az árak emelkedtek is.

Akkor Viviane Reding, az információs társadalomért felelős biztos azt mondta: itt az ideje, hogy az Európai Unió belső piaca lényegesen alacsonyabb távközlési árakat nyújtson a külföldre utazó fogyasztók és üzletemberek számára. A biztos egyúttal javasolta egy uniós rendeletet alkalmazását az indokolatlanul magas barangolási-díjak letörése érdekében.

A díjak csökkentését célzó rendelet biztosítaná, hogy az üzemeltetők nem rónak ki a jelenlegi költségeknél jelentősen magasabb árakat a más országok üzemeltetőire, szabályozná a kiskereskedelmi szintet is, emellett bevezetné a hazai árak szerinti díjszabás alapelvét, amely szerint az EU-n belül külföldre utazó mobilosra mindig csak azokat a díjakat rónák ki, amelyeket a lakóhelye szerinti országban fizet. Az új uniós rendelet különösen azokat a barangolási díjakat szüntetné meg, amelyek az EU-n belüli külföldi tartózkodás során fogadott hívásokra vonatkoznak.

Az EU munkaokmánya szerint a barangolás" alapdíját percenként 0,30 euróra kellene csökkenteni. Jelenleg percenként 0,70-0,80 eurós díjak is vannak. A piaci versenyre a cégek a barangolási díjak átlagosan 8 százalékos csökkentésével reagálnak évente, de mivel az elmúlt hat hónapban nem csökkentették barangolási díjaikat, az EU-bizottság hathatósabb lépésre szánta el magát. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.