Kocsis Bartók-kiadása nyert

A Hungaroton lemezkiadónál, Kocsis Zoltán közreműködésével készül el az új Bartók-összkiadás, amelyhez az állam három évig évente 60 millió forinttal járul hozzá.

Az új összkiadásról szombaton hozott döntést a Bartók-pályázatot kiíró Nemzeti Kulturális Alap zenei kollégiuma. A testület közleménye szerint egyhangú határozat született.

Az NKA-pályázatra négy jelentkezés érkezett, de a kollégium álláspontja szerint csupán két pályamű volt vitára érdemes. Az egyiket a Fesztiválzenekar Alapítvány nyújtotta be, amely a nemzetközi kiadó- és terjesztőcégeket is összefogó Egyesület a Bartók-CD-összkiadásért nevében zömmel a világ eddigi legjobb Bartók-fölvételeit ígéri összegyűjteni, és csak a ritkán játszott darabokról készítene új felvételt. A másik pályázó, a Summa Artium Kht. a Hungaroton lemezcég kiadásában Kocsis Zoltán Bartók-megszólaltatásait vállalta - nagyobb részben új felvételeken - közreadni.

A zenei kollégium szerint a két pályázat közül a kiírás céljainak, szándékának és szellemének a Summa Artiumé felel meg inkább, különösen, mert napjaink Bartók-kutatásainak legújabb ismereteire és döntően a legelismertebb hazai előadókra helyezi a hangsúlyt. A testület megállapítja, hogy bár csakugyan sokfelé születtek a világban kiváló Bartók-fölvételek, ezek nem pótolhatják a magyar zene legjobbjainak a bartóki életműről alkotott XXI. század eleji értelmezését. A kollégium ugyanakkor nagyra értékelte a másik pályázó elképzelését is.

A hazai zenei életből tegnap szerzett reflexiókból kitűnik, hogy többen káprázatosnak tartják azt az "arcképcsarnokot", amelyet a legelismertebb előadókból a Fesztiválzenekar Alapítvány pályázata tartalmaz (Yehudi Menuhintól Boulezen át Dorátiig, Ötvösig, Soltiig). Az elfogadott pályázat egyedül Kocsis Zoltán műhelyére épít. A zongoraművész-karmestert viszont a hazai zenetudomány legkiválóbbjai elfogadják tudós alkotótársként is, aki a legkorszerűbb, legfrissebb ismeretekkel bír Bartókról, előadóművészként pedig a csúcson van. Mivel a két pályázat egyesítése nem hozott volna létre egységes sorozatot - noha ezt a lapunkban nyilatkozó Fischer Iván nemrég elképzelhetőnek tartotta -, a kurátorok a Kocsis-interpretáció mellett döntöttek.

A nyertes pályázat kiegészítő forrásokat ígér az összkiadás finanszírozásához, a többi között a pesti Művészetek Palotája díjmentesen átadja a fölvételekre kiváló hangversenytermét. E támogatás értéke meghaladja a 90 millió forintot. Hollós Máté, a Hungaroton lemezkiadó vezetője érdeklődésünkre elmondta, a pályázati döntés után fölgyorsul a Philips-Decca archívummal tervezett szerződéskötés tíz korábbi Kocsis-fölvétel licencének megvásárlásáról. Ezen kívül a 32 lemezesre tervezett sorozatban megjelenik Bartók Concerto, Táncszvit és Magyar parasztdalok című zenekari művének két évvel ezelőtti hazai fölvétele is. A további 21 lemezt újonnan veszik föl. Várhatóan még az év vége előtt megkezdődhet a sorozat megjelenése.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.