Mindenevő magyar bankok

Újabb bankot vett az OTP, most Szerbiában, de a magyar hitelintézet érdeklődik eladó nyugat-európai bankok iránt is. Az MKB német tulajdonosával a háta mögött szintén bővítette a napokban külföldi érdekeltségeinek számát, Bulgária után Romániában.

A harmadik szerb bankját vásárolta meg az OTP. A Kulska bank tegnap bejelentett megszerzésével a legnagyobb magyar hitelintézet nagyjából háromszázalékosra növelte piaci részesedését Szerbiában. Az első leánycéget, a Niska bankot még 2005 decemberében vásárolták meg, majd 2006 márciusában a belgrádi székhelyű Zepter bankkal bővítette tovább szerb portfólióját a bankcsoport.

A most aláírt szerződés szerint a Kulska bankért 118,6 millió eurót fizet az OTP. Az újvidéki székhelyű hitelintézetnek 136,3 millió eurós mérlegfőösszege alapján 1,5 százalékos a piaci részesedése, tavalyi adózott nyeresége 12,1 millió euró volt.

A Reuters hírügynökség tegnap az osztrák BAWAG hitelintézettel is hírbe hozta az OTP Bankot. A hír szerint a magyar bankcsoport mérlegeli, hogy versenybe szálljon-e az eladó osztrák társaság megvásárlásáért. Az OTP nem kommentálta az értesülést.

A találgatásra valószínűleg az OTP elnök-vezérigazgatójának a minap a Figyelőnek tett nyilatkozata adhatott alapot, miszerint a csoport "minden irányba nézelődik", és megfelelő célpont esetén "megtalálja a vásárlás finanszírozásának módját is". Csányi Sándor utalt arra is, hogy több külföldi pénzügyi befektető is felajánlotta: kész az OTP-vel közösen fellépni egy nyugat-európai bank megszerzéséért.

A magyar hitelintézet külföldi bankvásárlásokra mintegy 1,2 milliárd eurót különített el, ennek jelentős része azonban már le van kötve, egy esetleges BAWAG-vételre mindenképpen újabb forrás után kellene néznie. Piaci források szerint ráadásul várhatóan július közepén írják alá a következő szerződést a legnagyobb montenegrói bank, a Crnogorska Komercijalna felvásárlásáról - a vételár 100 millió euróra becsülhető.

Az OTP-nek jelenleg Bulgáriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában és Oroszországban vannak érdekeltségei - az orosz Investsberbank adásvételi szerződését a napokban írták alá.

Nem az OTP ugyanakkor az egyetlen hazai bank, amely terjeszkedik a régióban. Az MKB Bank tegnap megerősítette azt a hírt, hogy aláírta a szerződést a romániai Romexterra Bank megvásárlásáról. A becslések szerint nagyjából százmillió euró értékű román bankot 1993-ban alapították, az energiaágazat finanszírozására. Viszonylag kis pénzintézet: tavaly év végén a piacnak mindössze 0,8 százalékát képviselte, nyeresége 6,2 millió euró volt.

Az MKB többségi tulajdonosa, a Bayerische Landesbank még tavaly hozott döntést arról, hogy magyar leánycége lesz a csoport hídfőállása a régióban kezdett terjeszkedés során. Az MKB ennek megfelelően az idén már 60 százalékos részesedést szerzett egy bolgár hitelintézetben, az 1,5 százalékos piaci részesedésű Unionbankban. De pályázik a szerb Panonska bankára is, amelynek tenderén az újabb fordulóra éppen e héten kellett beadni a kötelező ajánlatokat. Hogy erre sor került-e, arról az MKB a titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem nyilatkozott.

Az OTP elsõ orosz szerzeményének, az Investsberbanknak egyik fiókja Moszkvában. További lépések Szerbiában is
Az OTP elsõ orosz szerzeményének, az Investsberbanknak egyik fiókja Moszkvában. További lépések Szerbiában is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.