Egy tollvonással ötödölve

A budakalászi Mező utcában a múlt század elejétől állnak házak, lakóik nyugdíjasok. Többségüknek fogalma sincs arról, vajon külterületen vagy belterületen élnek-e. Most értesítést kaptak róla. Nem jártak jól.

Szabó Ferencné nemrég tudta meg, hogy az 1990-ben belterületnek nyilvánított területet - melyen az ő háza is áll - a Budakalászi Önkormányzat külterületnek minősítette, ezzel értékét ötödére csökkentette. A külterületre az önkormányzat azonnal területrendezési terveket kezdett el készíttetni. A készülő rendezési tervek szerint a házakhoz tartozó kerteket és gyümölcsösöket 450-500 Ft-os négyzetméteráron felvásárolná az önkormányzat, hogy - a feltételezések szerint - egy lakóparkokat építő cégnek adja tovább.

- Az én telkemből 15-20 százalékot vennének el egy 10 méter széles út megépítéséhez, ami a lakóparkhoz vezetne - mondja Szabó Ferencné. - Cserébe egy másik telket jelölnének ki az eredeti területemtől 5-600 méterre. De én nem akarom eladni a telkem egyetlenegy négyzetméterét sem!

Szabóné szerint az ügy nem csupán jogilag rendezetlen, vannak, akiknek a lakhatása is veszélyben forog.

- A hetvenes években költöztem ide, egy budapesti kétszobás lakást adtam el érte. A szomszédasszonyom is évtizedek óta él itt, mindenben segítünk egymásnak. Neki unokái is vannak, szeretné, ha lenne örökségük - mondja.

Raczkó István önkormányzati képviselő vállalta, hogy a polgármestert szembesíti a lakók tiltakozásával. Azt kérdezte tőle az egyik ülésen: mi történik akkor, ha a földtulajdonosok ellenállnak, és meghiúsítják a tervek megvalósítását.

- Azt a választ kaptam - meséli Raczkó -, hogy az ott lakókat nem éri kár, és a tervek szerint visszamaradó földrészből egy összevont területet kapnának.

Harcsa Lajos, aki 1998 óta Budakalász polgármestere, meglepődik, amikor eléteszem a pecsétes földhivatali határozatot, miszerint a Mező utca és környéke 1990 óta belterületnek számít.

- Feltételezhető, hogy a Szentendrei Földhivatal tévedett - válaszolja Harcsa Lajos polgármester. - Egyébként is, az önkormányzat nem tervezi az ingatlanok felvásárlását, a területrendezési terv csupán azt a célt szolgálja, hogy áttekinthetővé váljon ez a városrész is.

Az 1990-es földhivatali papíron jól látható, hogy a határozatot a polgármesteri hivatalnak is kézbesítették. ellenben a lakók tizenhat évvel ezelőtt nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy ingatlanjaikat átsorolták, így értékesebbé váltak. Szabóné mindenesetre pontot kívánt tenni az ügy végére, és szomszédai nevében is tettre készen állt a település jegyzője elé. Választ nem kapott. A földhivatalban állítják: ők nem tévedtek.

Az 1990-es földhivatali papír, amirõl a lakók akkor nem tudtak
Az 1990-es földhivatali papír, amirõl a lakók akkor nem tudtak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.