Megnyílt a tizedik Egri Bikavér Ünnep
Magyarországon 100 ezer hektár szőlőültetvény van, és évente 3,4 millió hektoliter bor készül, ennek egyre nagyobb hányada minőségi bor - mutatott rá Gráf József. A boroknak csak ezzel a részével lehet versenyre kelni az európai bornagyhatalmakkal, ennek az egri borászok pedig élharcosai - fogalmazott a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.
A jövőben még több technikai modernizálás, a fajtaválaszték szélesítése, bortechnológiai fejlesztés, okos kormányzati politika és marketing kell ahhoz, hogy a magyar borok megállják helyüket Európában - fűzte hozzá. Gráf József emlékeztetett arra, megállapodás született a borász szakmával, hogy a jövedéki adóból 8 forint a borászoknál marad, amelyet a termékek marketingjére fordíthatnak.
A miniszter és Tarsoly József egri hegybíró díjakat adott át azoknak a szőlő- és bortermelőknek, borgasztronómusoknak, akiktavaly a legjobb eredményeket érték el az egri borvidéken. A 10. alkalommal megrendezett és három napon át tartó fesztiválon 26 féle bikavért kóstolhatnak a hozzá illő étkek kíséretében a Dobó téren a vendégek. Esténként jazz és dobkoncert teremt hangulatot a nedűk mellett.
(MTI)