Óriásmecset épül Marseille-ben

Megkezdődhet Marseillbe-ben egy nagy méretű mecset építése a városvezetése és a helyi muzulmán közösség vezetőinek csütörtökön létrejöttmegállapodása alapján.

"Mindenképpen meg kellett hoznunk ezt a döntést, hogy végre marseilles-i muzulmán honfitársainknak is a rendelkezésére álljon egy olyan méretű kultikus hely, amilyen a többi nagy világvallás  híveit is megilleti" - mondta Jean-Claude Gaudin, a város polgármestere.

A Le Monde című francia napilap információi szerint a 150 ezer fős muzulmán kisebbséggel rendelkező Marseille-ben jelenleg 62  kisebb mecset található, ezek azonban mindössze 13 ezer hívőt  képesek befogadni. "Az 5000 férőhelyes mecset építése során a legfőbb irányelv az egyszerűség és a kor irényeinek megfelelő formatervezés" - mondta Abdelouhab Khelif építész. A városháza egy  8600 négyzetméteres területet és egy 2550 négyzetméteres raktárat  ajánlott fel az építkezés céljaira mintegy négymillió euró (1,1 milliárd forint) értékben.

A 6 millió eurós (1,7 milliárd forintos) építkezést nagyrészt magánalapítványok finanszírozzák. Ezek az 1905-ben született, az  egyházi és a világi javak szétválasztását kimondó törvény alapján  működnek. Közel-keleti országok is támogatják a projektet, ám azok részvételi aránya nem haladja meg a 20-30 százalékot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.