Mondhatta volna szebben

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője előbb javaslatot tett a kormánynak a kialakult helyzet átfogó megvitatására, majd a fogadókészség láttán kitért, mondván, nem szeretné, ha összemosnák őket a bajok okozóival.

Pedig feltehetően nem azzal buknák el a következő választásokat, ha elmondanák, mit tennének a kormány helyében.

Igaz, egy-egy korábbi mondat szinte lehetetlenné teszi a normális beszélő viszony fenntartását. Például ez: "Magyarországnak soha ilyen őszintétlen és tehetetlen kormánya nem volt, mint amilyen a második Gyurcsány-kormány." Batthyány Lajos óta számos kabinetje volt ennek az országnak, a fideszes logika szerint valamennyi őszintébb és akcióképesebb volt a jelenleginél. Például Sztójay Döme kormánya is, amely zsidókat vagonírozott be, vagy Bárdossy Lászlóé, amely a Don-kanyarig tartó döntéssel lépett hadba a nagyhatalmak ellen. Kihúzhatná magát, ha élne, az 1956 után akasztató Münnich Ferenc, Rákosi Mátyásról nem is szólva. Ők a Fidesz szerint mind pozitívabbak ugyanis, mint a második Gyurcsány-kormány.

De hasonló a helyzet a tandíj - némelyeknek ösztöndíj - bevezetése kapcsán tapasztalt fideszes érvelés hallatán is. Pokorni Zoltán közli, hogy a tandíj eltántorítja, elhessegeti a gyerekeket a felsőoktatástól. Már látom magam előtt, ahogy havi öt-nyolcezer forint miatt valaki - például jeles középiskolai bizonyítványa ellenére - feladja jogászi, közgazdászi, mérnöki, ügyvédi ambícióit, és inkább kiszolgál egy gyorsétkezdében. Az a mondat is nehezen tartható, hogy a MÁV reformjával a kormány "végső csapást mér a tömegközlekedésre". Nemcsak csapást, de végsőt is.

A Fidesz hangütése 2002 óta nem változik. Nem baj, ha bírál. Az a dolga. De azt mondani, hogy soha az országnak ennyire, és ez a legalja... Ugyanezt mondták Medgyessyre is. Most akkor holtverseny van? Vagy csak azok minden idők legrosszabbjai, akik legyőzték Orbán Viktort?

A hiteles kommunikáció nem könnyű - ezt saját bőrén tapasztalja a kormány. De ha az ellenzék csak a legfelső fokot és a legdrámaibb kifejezéseket ismeri a kis ballépések leírásától a stratégiai károk ábrázolásáig, akkor nem lesz hiteles. Pedig igazat mondani ellenzékből sokkal könnyebb lenne.

Mert bár a kormány hibázik - nem is keveset -, de mindabból, amit a választások előtt ígért, a Fidesz egyetlen törvényjavaslatot sem terjesztett a parlament elé. Pedig érdekes kísérlet lenne, ha a brutális költségvetési hiány csapdájából tízpontos tb-járulék-csökkentéssel, a regisztrációs adó eltörlésével, ingyenes autópálya-használattal, a villanyáram árának csökkentésével és a 14. havi nyugdíj bevezetésével próbálnának kimászni. Ezt a kockázatot nem vállalta a Fidesz, de azt sem, hogy tárgyaljon a másik féllel. Csak odavágja a történelmi minősítést.

Igaz - ahogy Cyrano teszi szóvá orrmonológjában -, "mondhatta volna szebben". De mivel nem mondja, szándékosan pontatlan mondatai - még ha ez egyelőre nem segít is a csomagozó kormányon - visszahullanak rá, bár azt azért túlzás volna mondani, hogy Magyarországon még soha ilyen őszintétlen és tehetetlen ellenzék nem volt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.