Jubileumi kékszakállú

Kurzusok, mesterkurzusok, koncertek, műhelytanácskozások, előadások, kiállítások és más művészeti és tudományos rendezvények szerepelnek a 22. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál programjában, amelyet július 9-től 23-ig rendeznek Szombathelyen.

Az immár huszonkettedik alkalommal megrendezésre kerülő, "Bartók - új zene" mottóval szervezett fesztivál középpontjában Bartók Béla életműve áll. A rendezvény a névadó zeneszerző életművét kortársai, valamint a következő alkotó nemzedékek művészetével, az új zene értékeivel együtt dolgozza fel.

A Bartók-szemináriumot 1967-ben alapították Budapesten, de 1977 óta Szombathelyen működik. A rendezvény 1985-ben bővült fesztivállá, és mára Magyarország egyik legfontosabb zenei eseményévé vált. Idén a programsorozatot a Filharmónia Budapest Kht. rendezi.

Kádár Csilla szeminárium- és fesztiválmenedzser elmondta: az elmúlt évtizedekben olyan kiváló zenészek vettek részt a fesztiválon, mint Kurtág György, Kocsis Zoltán és Eötvös Péter. A rendezvény különlegessége, hogy a koncertek és mesterkurzusok mellett zenetudományi előadásokat, népzenei programokat és egyéb, évenként változó kiegészítő programokat is tartalmaz a műsor. A muzsikusok és a zeneiskolák, zenei intézmények hallgatói Bartók zenéje mellett a huszadik századi és kortárs zenei repertoárral, valamint annak speciális hangszerkezelési technikáival is találkozhatnak a fesztiválon.

Idén is gazdagon válogathatnak a programokból az érdeklődők. A vasárnapi nyitó hangversenyen a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar adja elő többek között a Magyar parasztdalokat és A csodálatos mandarint. A zenekart Peskó Zoltán vezényli. A rendezvények kedden, július 11-én folytatódnak a szombathelyi Művészetek Házában, ahol Várjon Dénes és Simon Izabella duója lép fel. Érdekesnek ígérkezik a Binder Géza-duó keddi dzsesszestje is Hommage á Béla Bartók címmel. Július 13-án Pauk György ritkaságszámba menő hegedűestje hallható, majd július 18-án Kurtág György és Szőllősy András tiszteletére születésnapi koncert lesz, melyen a két szerző műveiből válogat Jónás Krisztina, Ábrahám Csilla, Eckhardt Zoltán és a Horizont Fúvósötös. Másnap kamaraestet tart Rohmann Imre, Szokolay Balázs, Fehér Ernő, Holló Aurél, Rácz Zoltán és Váczi Zoltán, ők Bartók és Eötvös Péter műveit szólaltatják meg - itt a Bartók-fesztiválon rendszeresen részt vevő Eötvös Péter lesz a karmester. Ezen a hangversenyen szólal meg először Eötvös CAP-KO című darabja, melyet a zeneszerző Bartók tiszteletére írt. Július 20-án a Nemzeti Énekkar Bartók férfi- és vegyes kari műveit adja elő. Július 21-én a Bartók Teremben lép fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Nemzeti Énekkar, továbbá Király Csaba (zongora), Fekete Attila (tenor) és Massányi Viktor (bariton), Pál Tamás vezényletével. Hallható lesz a Két kép, a Falun, a III. zongoraverseny és a Cantata profana. Az utolsó napon, 22-én a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, Meláth Andrea, Rácz István és a karmesterkurzus résztvevői adják elő A kékszakállú herceg várát, valamint Bartók Négy zenekari darabját.

A Bartók Szeminárium és Fesztivál tagja az European Conference of Promoters of New Music szervezetének, valamint a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének. A szakszemináriumok és kurzusok a művészeti akadémiák felsőfokú szakképzési programját kiegészítve működnek, és 2004-től már akkreditált pedagógiai továbbképzésként is elismerték őket.

A hangversenyterem készen áll a hét végi nyitányra
A hangversenyterem készen áll a hét végi nyitányra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.