Döntőben a franciák!

A francia válogatott Zinedine Zidane 33. percben értékesített 11-esével 1-0-ra legyőzte Portugáliát a világbajnokság elődöntőjében, így bejutott a vasárnap 20 órakor kezdődő fináléba, ahol Olaszország együttesével találkozik Berlinben.

Ezzel megismétlődik a 2000-es Európa-bajnokság döntője, amikor is a franciák a 94. percben harcolták ki a hosszabbítást, s végül David Trezeguet aranygóljával lettek kontinensbajnokok

Portugália szombaton 21 órától Stuttgartban a házigazda németekkel mérkőzik a bronzéremért.

Mindkét csapat nagy lendülettel vetette magát a csatába. A portugálok elsősorban távoli lövésekkel, míg a franciák rövid, gyors passzokkal próbáltak zavart kelteni az ellenfél soraiban. Ez inkább előbbieknek sikerült, de negyedóra elteltével alábbhagyott a kezdeti lelkesedés. A békés mezőnyjátéknak Zidane értékesített büntetője vetett véget, bár nem mondhatni, hogy ezt követően portugálok igazán felpörögtek volna, így a franciák egygólos előnnyel vonulhattak az öltözőbe.

Luiz Felipe Scolari együttese ismét nagy iramban kezdte a játékrészt, de a francia védelem állta a rohamokat, csak Barthez egy bizonytalankodása okozott némi izgalmat, illetve ekkor még veszélyesek voltak a francia kontrák. A 60. perctől érezhetően görcsössé vált a portugálok játéka, akik feltűnően sokat dobálták magukat, szerették volna "visszakapni" a 11-est, de ez leginkább az eredményesség rovására ment. A franciák magabiztosan őrizték minimális előnyüket, s csupán az utolsó öt percben szorultak be igazán, amikor szögletnél még Ricardo kapus is felment fejelni.

Összességében megérdemelt francia siker született, mivel a védelme átjátszhatatlannak bizonyult a rivális számára. Scolarinak ezzel megszakadt a fantasztikus sorozata, ugyanis 12 győztesen megvívott mérkőzés után szenvedett vereséget csapata világbajnokságon. Négy éve Brazíliát százszázalékos teljesítménnyel vezette a világbajnoki címig.

Portugália-Franciaország 0-1 (0-1)

München, 66 000 néző, v.: Jorge Larrionda (uruguayi)

Gól: Zidane (33., 11-esből)

sárga lap: Ricardo Carvalho (82.), illetve Saha (87.)

Portugália: Ricardo - Miguel (Paulo Ferreira, 62.), Ricardo Carvalho, Fernando Meira, Nuno Valente - Costinha (Helder Postiga, 74.), Maniche, Deco, Luis Figo, Cristiano Ronaldo - Pauleta (Simao Sabrosa, 68.)

Franciaország: Fabien Barthez - Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal - Patrick Vieira, Claude Makelele - Franck Ribery (Sidney Govou, 72.), Zinedine Zidane, Florent Malouda (Sylvian Wiltord, 69.) - Thierry Henry (Louis Saha, 85.)

32-33. perc: Ricardo Carhalvo buktatta a 16-oson belül Henryt, aki becsapta őt egy csellel. A megítélt büntetőt Zidane a jobb alsó sarokba rúgta (0-1).

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.