Dohából soha nem lesz megállapodás?

Öt év birkózás után megfenekleni látszik a világkereskedelem liberalizációját célzó egyeztetés, a dohai fordulóként számon tartott tárgyalássorozat.

A napokban kudarcba fulladt a fejlett és a fejlődő világ közötti miniszteri szintű egyeztetés Genfben, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) székhelyén. A megegyezést az agrár- és az ipari vámok, illetve a szolgáltatási korlátozások körüli nézeteltérések akadályozzák.

- Nem kertelek, válságban vagyunk - jelentette ki nyíltan Pascal Lamy WTO-főtitkár. A genfi kudarc azzal vált véglegessé, hogy Kamal Nath, a fejlődők jó részét képviselő indiai ipari miniszter, be sem várva a tárgyalások végét, repülőre ült. A szokásos WTO-forgatókönyv szerint mindenki másra mutogat, a fejlődők a fejlettektől várják az első lépést - és fordítva.

A panaszok nem újak: az EU és az USA azt sürgeti, hogy a fejlődő világ számolja fel a fejlett világ termékeit (is) érintő korlátozó iparvámokat, valamint a szolgáltatások korlátozását. Ez utóbbi talán a legfontosabb európai érdek, mivel a szolgáltatásokban a huszonötök a vezető exportőrök. A fejlettek a vámszabályok egyszerűsítését is elvárják. A fejlődők szerint viszont az EU és az USA térfelén pattog a labda: az uniótól az agrárvámok drasztikus csökkentését, az amerikaiaktól a termelőknek nyújtott nagylelkű támogatások lefaragását követelik.

Peter Mandelson, az Európai Unió kereskedelmi biztosa - először szigorúan a fejlődőktől várva gesztust - az agrárvámok 54 százalékos csökkentését ajánlotta fel (a korábbi javaslat 39-46 százalék volt.)

A felek egy hónap múlva próbálkoznak meg az ellentétek kibékítésével. Egyre több ugyanakkor a szorító tényező. Bár Peter Mandelson mandátumot kapott az Európai Unió tagállamaitól, de már-már a képzeletbeli "vörös vonalon" van, amelyet nem léphet túl, márpedig a mezőgazdaságban érdekelt tagállamok - köztük Magyarország is - hevesen ellenzik a további engedményeket.

A dohai fordulót azonban az amerikai kongresszusi mandátum lejárta temetheti el igazán. Susan Schwab kereskedelmi képviselő, illetve a Bush-kormány felhatalmazása a jövő év végéig szól. Márpedig e határidő tartásához elemzők szerint az idén meg kellene egyezni - ehhez pedig immár másfél év késésben vannak az egyeztetések.

Pascal Lamy: már csak a fohász segít?
Pascal Lamy: már csak a fohász segít?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.