Kukoricára alapoz a négy tervezett magyar bioetanolgyár

Mohács, Gönyű, Marcali és Kaba lesz a helyszíne annak a négy bioetanol-beruházásnak, amelyet tegnap mutattak be egy budapesti sajtótájékoztatón. Az üzemekben várhatóan 2008-2009-ben indul meg a termelés, ami közvetlenül és közvetve mintegy tízezer munkahelyet hoz majd létre. A négy üzem 380 millió euró értékű beruházásának gazdája Európa legnagyobb etanoltermelőjének hazai cége, a SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt.

- A magyar gyárakban évente összesen másfél millió tonna gabonát (főként kukoricát, illetve kisebb részben búzát) kívánnak feldolgozni, továbbá 600 ezer tonna biomasszát és mintegy 60 ezer tonna szerves hulladékot is felhasználnak a gyártáshoz - közölte Stig-Gunnar Eriksson, a többségi tulajdonos SEKAB elnöke. Az üzemek évente 480 ezer tonna, bioüzemanyagként hasznosuló etanolt, 460 ezer tonna gabonatörkölyt, 423 ezer tonna folyékony szén-dioxidot és háromezer tonna aktív szenet fognak előállítani - termékeiket egyelőre főként exportra szánják. Az üzemanyag literjének önköltsége mai áron 120 forint körül lesz. A termeléshez felhasznált fosszilis energia ötszörösen térül meg, azaz egy liter benzin energiatartalmának felhasználásával több mint öt liter etanol gyártható.

Zsemberi László igazgató kifejtette: a gyárak vonzáskörzetébe tartozó termelőkkel hoszszú távú, tízéves szerződéseket kívánnak kötni, mert érdekük a kiszámítható alapanyag-ellátás. A szakember szerint a bioüzemanyag-iparban fantáziát látó tőke elsősorban a gabonatermesztési kultúra, a kedvező termelési feltételek és a logisztikai szempontból előnyös fekvés miatt jön Magyarországra. Az igazgató úgy véli, idehaza az ágazat gyors felfutása várható. A most induló beruházások nyomán tízezer állás keletkezhet, középtávon pedig már 30 ezer munkahely létesülhet a szektorban (a mezőgazdaság mellett a gyártást és a logisztikát is ideértve), a gyártás évente négymillió tonna gabonát igényelhet, és az importot kiváltó, szinte korlátlanul export- és piacképes üzemanyag a harmadával mérsékelheti a magyar külkereskedelmi hiányt. (H. M.)

Nemsokára a tankba kerülhet a magyar kukorica
Nemsokára a tankba kerülhet a magyar kukorica
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.