Két pályázó a Bartók-összkiadásra

Négy pályázat érkezett a Nemzeti Kulturális Alap felhívására, közülük kettő vállalkozik Bartók műveinek hanglemezen történő összkiadására - tudta meg lapunk a mecénás szervezetnél. Az NKA Zenei Kollégiuma e hét végén tárgyal az ajánlatokról, a döntést várhatóan a jövő héten közzéteszik.

A Népszabadság fél éve ismertette a Hungaroton lemezkiadónak egy magánkezdeményezés kapcsán született elképzelését arról, hogy a náluk Bartók születésének centenáriuma alkalmából megjelent összkiadást most, a 125. évforduló alkalmából megünnepelt emlékévben újabb kövesse, amely a jeles Bartók-előadó, Kocsis Zoltán korábbi és újonnan rögzítendő zongorás és vezényletével készült zenekari felvételeit tartalmazná.

Lapunk közzétette a kitűnő karmester, Fischer Iván és Schiff András zongoraművész álláspontját is, mely szerint nincs szükség államilag támogatott, újonnan rögzített összkiadásra, inkább a kottakiadást kellene segíteni. E vélemények kapcsán vita alakult ki.

Az NKA végül pályázatot írt ki. Ebben vállalja, hogy három éven át évi 60 millió forinttal támogat egy ünnepi Bartók-lemez-kiadást.

A beérkezett pályázatok közül az egyiket, amely összkiadásra vállalkozik, a 25 nemzetközi kiadót és terjesztőt tömörítő Egyesület a Bartók-CD-összkiadásért nevű szervezet jegyzi. Ennek tagja a Fesztiválzenekar is, és egyik szakértője Fischer Iván. - Gyökeresen új helyzetet teremtett, hogy nyílt pályázatot hirdettek az összkiadásra - indokolta mostani támogatását kérdésünkre Fischer Iván. Továbbra is úgy gondolja, hogy nem egyetlen előadóra, hanem a világ legszebb Bartók-felvételeire kellene alapozni az összkiadást, legfeljebb egy-két ritkaságot érdemes újonnan fölvenni. - Nem az a cél, hogy a Hungaroton ellenére pályázzunk, szívesen összefognánk a magyar kiadóval, és Kocsis-felvételek is szerepelnének az összeállításban - tette hozzá a karmester.

A másik pályázatot a Summa Artium Kht. nevű, kulturális magántámogatásokat gyűjtő szervezet adta be, amely összefogott a Hungarotonnal, és létrehozza a Bartók Új Sorozat Alapítványt. (A Summa Artiumnál kezdeményezte korábban egy magánmecénás az összkiadást.) Híreink szerint ők korunk legjelentősebb Bartók-megszólaltatójaként Kocsis Zoltán zongorajátékára és karmesteri munkájára építenék a sorozatot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.