Győriványi Ráth megy, Kovács jön

- Nem vált hitelessé az operaházi dolgozók nagy része előtt Győriványi Ráth György - indokolta lapunknak Vass Lajos miniszteri biztos, miért vonta visz-sza a megbízott fő-zeneigazgató kinevezését. Helyére felkérte a karmester Kovács Jánost.

Folytatódik a pénzügyi konszolidáció. Vass az APEH elnökével arról tárgyal, a dalszínház idei, fennmaradó járulékait (havi 110 millió forintot) hadd fizessék jövőre. A ház büdzséje 6,6 milliárd forint, ebből 5,3 milliárd az állami támogatás. 991 alkalmazottjuk van, a bérkiadások: havi 300 millió forint plusz a járulékok. Ha ezt tizenhárommal beszorozzuk (a 13. havi fizetés miatt), kijön az állami támogatás 5,3 milliárdja.

Nem kerülhető el a csoportos létszámleépítés, száznál több tagról van szó. Szó volt az előadásszámok csökkentéséről is: egy este körülbelül 22 millió forintba kerül, a jegybevétel pedig 3-4 millió forint, ötvennel kevesebb előadás 1,1 milliárd forint megtakarítást hoz. Csökkentenék a rezsit és a túlórákból származó kiadást. Ez utóbbiban akadt, aki évi nyolcmillió forintot vehetett át. Az Operaház cégeknek és szerződéseseknek több mint 700 millió forinttal, a dolgozóknak 450 millió forinttal tartozik.

Az új évadra 265 előadást hirdettek meg az Ybl-palotába és az Erkelbe. A repertoárban 38 opera és 11 balett szerepel, tizenkét operát és négy balettet vettek ki a játékrendből. Míg Japánban turnézik a társulat, a vidéki és a kolozsvári operaegyüttesek kapnak bemutatkozási lehetőséget. Az Erkel Színház átépítésével kapcsolatos beruházás hamarosan a gazdasági kabinet elé kerül.

Szinte kiürült a dalszínház vezetősége. (Vass és Kovács megbízatása csak december 31-ig szól.) Keresnek főigazgatót és fő-zeneigazgatót, nincs ügyvezető, főrendező és műszaki produkciós direktor, a július
17-i héten véleményezik a gazdasági vezetői posztra kiírt pályázatot. Talán nem véletlen, hogy Vass indul a szolnoki polgármesteri székért, mint mondta, jó stábokkal megvalósítható mindkét feladat.

Még nem tudni, nyílt vagy meghívásos pályázattal keresnek-e új főigazgatót, esetleg megbíznak valakit. Hogy mekkora végkielégítéssel távozott az előző főigazgató, a miniszteri biztos - személyiségi jogokra hivatkozva - nem árulta el. Szakmai körökből azt hallottuk: mintegy kilencmillió forinttal távozott Hegyi Árpád Jutocsa.

Megyeri László, Kovács János, Vass Lajos és Keveházi Gábor
Megyeri László, Kovács János, Vass Lajos és Keveházi Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.