A kormány összegzi a vatikáni szerződés tapasztalatait

A kormány bizottságot hoz létre, hogy értékelje a vatikáni megállapodás tapasztalatait - jelentette be tegnap Hiller István oktatási és kulturális miniszter, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel együtt találkozott a történelmi egyházak vezetőivel.

Hiller István leszögezte: a kormány a Magyarország és az Apostoli Szentszék között létrejött megállapodást érvényes egyezménynek tekinti. Ugyanakkor összegezni szeretnék a megállapodás eddigi tapasztalatait, ehhez szükséges a bizottság - a jelentést szeptember 30-ig kell elkészíteni -, amelynek elnöke Tamás Pál, az MTA Szociológiai Intézetének igazgatója. Tagjai: Horányi Özséb, a Műegyetem és a pécsi egyetem professzora, Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója, Kozma Tamás, a Debreceni Egyetem professzora, Lamm Vanda, az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója, Máté Tóth András, a szegedi egyetem tanszékvezetője és Wildmann János, a pécsi egyetem docense.

A kormány részéről már több utalás hangzott el arra vonatkozóan, hogy alapvetően az egyházi fenntartású oktatási és szociális intézmények állami támogatását szeretnék áttekinteni. Azt valamennyi résztvevő hangsúlyozta, hogy ezen a megbeszélésen ez most nem került szóba, de nyilvánvalónak tűnik, hogy ez lesz a majdani szakértői tárgyalások egyik legfőbb kérdése. Annál is inkább, mert Hiller István a múlt héten már átadott egy tervezetet az egyházak képviselőinek új javaslatukról, de ennek részleteit senki nem volt hajlandó ismertetni. A szakértői szintű tárgyalásokat Hiller István koordinálja majd.

Erdő Péter bíboros, prímás a találkozó után újságíróknak nyilatkozva kiemelte: számukra továbbra is fontos az, hogy a szentszéki megállapodás megfelelően érvényre jusson. Erdő Péter arra, hogy miként látják a vatikáni szerződés esetleges módosításának esélyét, közölte: ha a nemzetközi jog szerint járnak el a szerződő felek, akkor mindkettejük beleegyezésével lehet a megállapodást megváltoztatni. Rámutatott: a többi egyház és a kormány között is léteznek különböző tartalmú szerződések, ezek hasonló kérdésekkel foglalkoznak, néhány esetben tartalmi többletet is jelentenek a Szentszékkel kötött egyezményhez képest. Ezeknek az egyezményeknek az esetében is hasonló eljárási mód várható.

Ittzés János evangélikus elnök-püspök hangsúlyozta: az egyházukkal kötött korábbi szerződés élő partneri kapcsolatot rögzít, a változás iránti kezdeményezés - bármelyik fél oldaláról vetődik fel - csak közös megegyezéssel hatályos. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke közölte: az újonnan létrehozandó bizottság nyilván nemcsak a vatikáni szerződést, hanem az ahhoz kapcsolódó, a többi egyházzal kötött megállapodást is megvizsgálja.

Bölcskei Gusztáv református püspök az MTI-nek azt mondta: kérték, hogy ha a mostanihoz hasonló találkozóra sor kerül, arra minden egyház külön kapjon meghívót. "Hiszen - tette hozzá - mi onnan tudtunk erről a találkozóról, hogy a bíboros úrnak telefonált valaki." A püspök közölte: "ezt a miniszterelnök igen meglepődve hallgatta, és kérte, hogy fogadjuk el a bocsánatkérését, amit természetesen megtettünk". Hozzátette: a múlt héten kapott, az oktatási kiegészítő normatíva kiszámításának új modelljéről szóló kormányzati javaslat kapcsán csak egy gyors áttekintésre volt alkalmuk, még alapos szakértői tárgyalásokra van szükség. A szerdai bejelentéssel összefüggésben úgy nyilatkozott: "mi nem (...) kezdeményezzük a Magyarországi Református Egyház és a kormány közötti megállapodás felülvizsgálatát, örülünk annak, hogyha azt a kormány megtartja".

Erdõ Péter bíboros, prímás, Bölcskei Gusztáv református  püspök, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Ittzés János evangélikus elnök-püspök a találkozó után
Erdõ Péter bíboros, prímás, Bölcskei Gusztáv református püspök, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Ittzés János evangélikus elnök-püspök a találkozó után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.