Kasszam-rakéta csapódott be Askelonba

Az izraeli kormányfő tegnap elrendelte a gázai övezetbeli, a kormányzó Hamasz elleni katonai akció kiterjesztését, miután palesztin fegyveresek a nagyobb (10 km) hatótávolságú Kasszam-rakétával eltalálták az övezettől északra fekvő Askelon városát.

A Hamasz katonai szárnya kedden este vette célba a tengerparti izraeli várost, ahol a rakéta egy iskola udvarába csapódott. Senki sem sérült meg. Ez az első alkalom, hogy a palesztinok elértek egy nagyobb izraeli várost (Askelon 115 000 lakosú), a támadás ideges reagálásokat váltott ki a sajtóból is - írta a Reuters. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a terror elleni háború "példa nélküli eszkalálásának" nevezte az Ezzedin El-Kasszam Brigádok akcióját. A kormányfő szerint a múlt vasárnap elrabolt izraeli katona és a Gázából induló rakétatámadások miatt "meg kell változtatni a palesztin hatósággal és a Hamasszal folytatott kapcsolat játékszabályait".

Az izraeli biztonsági kabinet engedélyt adott "a terrorizmusnak hátteret biztosító intézmények és infrastruktúra elleni" támadásokra. Tegnap hajnalban az izraeli légierő csapást mért a palesztin belügyminisztérium gázai épületére, négyen megsérültek. A biztonsági kabinet jóváhagyta azt a tervet is, hogy a hadsereg foglaljon el területeket a Gázai övezet északi részén, "biztonsági zónát" hozva létre. A zóna célja az illetékes szerint, hogy megakadályozzák a palesztin fegyvereseket az izraeli városok ellen irányuló rakéták kilövésében.

A Jediot Ahronot című izraeli napilap közölte, hogy a sebesült izraeli katona és hét fogva tartója egy bunkerben bujkál, ahol élelmet is felhalmoztak, és csak pár megbízható emberen keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal. A várakozásoknak megfelelően Mahmud Abbasz palesztin elnök tegnap elhalasztotta a palesztin államiságról tervezett és Izrael közvetett elismerését is magában foglaló, július 26-ra tervezett népszavazást, melynek célja eredetileg a palesztin belviszály felszámolása lett volna.

Az Arab Liga mintegy 50 millió dollárt utalt a palesztinoknak, első alkalommal azóta, hogy a nemzetközi segélyezést felfüggesztették a Hamasz választási győzelmének és kormányra kerülésének nyomán. A segélyt közvetlenül Abbasz elnöknek utalták át - jelentette az MTI.

A ciszjordániai palesztinok gyertyákat gyűjtenek gázai honfitársaiknak, hiszen az övezetben egy izraeli légitámadás következtében több százezer ember maradt áram nélkül. A tervezett egymillió gyertyát a Nemzetközi Vöröskereszt szállítja majd Gázába.

Amerika-ellenes gyerektüntetés a Gázai-övezetben 2006-ban. A választásokon megszerzett többség önmagában nem jelent demokráciát
Amerika-ellenes gyerektüntetés a Gázai-övezetben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.