Olasz mámor, német bú

Németországban csalódottan vették tudomásul, hogy a nemzeti válogatott vereséget szenvedett Olaszország együttesétől Dortmundban, s csak a harmadik helyért játszhat szombaton Stuttgartban.

A mérkőzést követő sajtóértekezleten Jürgen Klinsmann német szövetségi kapitány arról beszélt, hogy fiatal csapatának az is nagyszerű dolog, hogy a vb-n a bronzéremért játszhat. "Borzalmas érzés a 119. és 121. percben gólt kapni, akkor, amikor már-már azon gondolkodom, kik rúghatják majd a büntetőket a tizenegyespárbajban" - nyilatkozta a németek mestere. Hozzátette, hogy együttese az Argentína elleni 120 perces csatában nagyon elfáradt, s a fáradtság jelei kiütköztek az olaszok ellen. Klinsmann szerint "ezt a pirulát még le kell nyelni, de a válogatott megpróbál felegyenesedni. Az olaszok egy árnyalattal megfontoltabban játszottak, büntetést kaptunk azért, mert nem lőttük be a helyzeteinket". "Nehéz elviselni, ha 120 perc elteltével marad alul az ember, de fejet kell hajtanom a csapatom előtt. Fiatal együttest alkotunk, amelyben máris óriási tartás van. Igazi támadófutballt játszottunk, így a közönség új arcunkról ismert meg bennünket, ez remélhetőleg a bronzmeccsen is megmutatkozik. Ötven napot töltöttünk együtt, rengeteget gyakoroltunk, és ma csak hajszálnyival volt jobb az ellenfél. A folytatásról még nem döntöttem, jövő héten megbeszéljük a dolgot a feleségemmel" – mondta Klinsmann.

Olaszország utoljára 24 évvel ezelőtt szerzett világbajnoki címet, a németeknek ismét nem sikerült világbajnokságon legyőzniük az olaszokat, s megtört az a mítosz is, hogy a német nemzeti tizenegy Dortmundban legyőzhetetlen. "Most egyelőre kiélvezzük a pillanatot. Fantasztikus, egyedi élményen vagyunk túl, a fiúk egy egész ország lelkesedését újjáélesztették ma" – lelkendezett Marcello Lippi, olasz szövetségi kapitány.

A mérkőzést ezúttal is megtekintették német politikai vezetők, köztük Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár, akik a mérkőzés után be is látogattak a letört német csapat öltözőjébe. "Kár. Szupermérkőzés volt, sajnos a teljesítmény nem volt elég, de ebben a csapatban még sok lehetőség rejlik" - közölte Németország kancellárja. Merkel és Köhler Romano Prodi olasz miniszterelnök társaságában izgulta végig a dortmundi összecsapást.

"Túlzás lenne azt állítani, hogy az olaszok két góllal jobbak voltak. Mi is megérdemeltük volna a győzelmet, de a hajrában az ellenfél bizonyult szerencsésebbnek és okosabbnak. Ez volt az egyik legjobb meccs, amelyet az utóbbi időben láttam" – mondta Franz Beckenbauer, a szervezőbizottság elnöke.

Szomorúan vették tudomásul a vereséget a német játékosok. "Nagyon keserű ilyen kevéssel a vége előtt kikapni. Nehéz magyarázatot találni a történtekre, mert kiegyensúlyozott mérkőzést vívtunk. Ki kellett volna használnunk a lehetőségeinket" – mondta Philipp Lahm. "Mindkét oldalon megvoltak a lehetőségek, de gratulálok az olaszoknak, akik a hajrában lekontráztak bennünket, és szép gólokat lőttek. Büszke vagyok magunkra, hogy viszonylag tapasztalatlanul is ilyen messzire jutottunk" – vélte Miroslav Klose.

Az idénybeli első gólját szerezte Fabio Grosso. "Nehezen találok szavakat, majd szétvet a boldogság" - mondta szokásos tömörségével a 28 éves hátvéd, aki az FC Palermóban 47 mérkőzésen nem volt eredményes a jelenlegi szezon során. A vb előtt az Interhez szerződött csendes, szerény természetéről ismert, 190 centis balbekk még annyit tett hozzá, hogy váratlan találatát feleségének, családjának és barátainak ajánlja.

"Most a francia-portugál elődöntőre koncentrálunk, remélhetőleg alaposan kifárasztják egymást" – nézett viszont előre Gianluigi Buffon, az olaszok kapusa. "Gyermekkori álmom vált valóra, és bízom benne, hogy most már megnyerjük a vb-t. Nekünk volt ma több helyzetünk, megérdemelten nyertünk" – magyarázta Andrea Pirlo. "Most már a végső győzelem a cél, nem szabad leeresztenünk. Az elődöntőt megelőzően nagyon feszültek voltunk az otthon zajló per miatt, reméljük, hogy minden klub megússza a büntetés." – mondta Luca Toni.

Kisebb rendbontások a mérkőzést követően


A meccs helyszínén, Dortmundban felborított kukák, "tövestül" kicsavart utcai jelzőtáblák, síró nők és férfiak jelezték: véget ért a nagy álom. Miközben a diadalittas vendégek autós felvonulással ünnepelték a fináléba kerülést, negyven német szurkolót vettek őrizetbe. A helyi rendőrség szóvivője szerint szórványosan előfordult, hogy dühöngő drukkereket kellett megfékezni, de komolyabb atrocitás nem történt.

Stuttgartban - ahol egy rendőrt sörösüveggel dobtak fejbe - 13-an kerültek rács mögé, míg Mainzban könnygázzal és gumibotokkal kellett szétoszlatni az egymásra acsarkodó német és olasz tábort.

Berlinben gyorsan és csaknem zökkenőmentesen kiürült a szurkolói sétány (Fanmeile), amelyen több mint egymillió ember izgulta végig a hosszabbításos krimit.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.