Kft. egy ezresért

Hárommillió forint törzstőke helyett jövőre egy ezres is elég lesz a kft.-alapításhoz - tudtuk meg az igazságügyi tárca szakállamtitkárától. Bár a gazdasági társaságokról szóló új törvény csak a napokban lépett hatályba, több ponton máris módosítani kívánják.

Senkinek nem kell sietnie, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény társasági szerződések korrekciójára vonatkozó egyes új rendelkezéseinek eleget tegyen - közölte lapunkkal Gadó Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára. Ezeket a dokumentumokat a július elsején hatályba lépett jogszabály szerint jövő szeptemberig mindenkinek módosítania kellene, hogy feltüntessék például a cégek tulajdonosainak, vezetőinek és a könyvvizsgálónak az anyja nevét. Egy most formálódó javaslat szerint ezeket az adatokat csak akkor kell majd bejelenteni, ha a vállalkozás valamilyen más okból is kapcsolatba kerül a cégbírósággal.

A bt.-k és a kkt.-k sem kényszerülnek csupán azért a társasági szerződés módosítására, hogy a "taggyűlés" szót mindenütt a "tagok gyűlése" fordulatra változtassák, sőt végleg maradhat a "taggyűlés", ha a társaságot az új törvény hatályba lépése előtt alakították meg. További könnyítés, hogy az elektronikus úton összehívott taggyűlés hatáskörét nem korlátoznák, vagyis például egy kft. éves beszámolójáról is dönthetnének a tagok videókonferencián.

Alapvető változást jelent viszont, hogy a kft.-k esetében nem lesz kötelező a hárommilliós törzstőke, illetve az egymillió forint készpénz, hanem mindössze ezer forintra lesz szükség. Gadó ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a bankok vagy a biztosítók esetében sem írnak elő kötelező összeget, így a cégformák közötti egyenlőség érvényesítése is indokolja ezt a változást. A vállalkozói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetés során az is kiderült, hogy az érintettek nem az - olykor csak egy-két napig rendelkezésre álló - egymilliótól várják a hitelezők védelmét, sokkal inkább a cégnyilvántartások nyilvánosságától, a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos szabályozástól, illetve a vezető tisztségviselők személyes felelősségét előíró rendelkezésektől. Az államtitkár kiemelte: másutt is hasonló szabályokat alkalmaznak - a cégalapításhoz Nagy-Britanniában egy font, Japánban egy jen szükséges.

Arra a kérdésünkre, hogy minderről miért nem a törvény benyújtása előtt döntöttek, Gadó kijelentette: voltak viták, ám az efféle lépéseket korábban túlzottan "avantgárdnak" találták. Az új kormányprogram szerint viszont olcsóbbá és egyszerűbbé kell tenni a vállalkozások piacra lépését, és a tervezett módosítások mindkét célt szolgálják. Például a törzstőke radikális csökkentésével feleslegessé válik a legalább egymilliós betét elhelyezéséről ma benyújtandó banki igazolás.

A jogalkotó célja az is, hogy Magyarország ne várja meg, amíg az unión belül általánossá válnak ezek a kedvezőbb szabályok, hanem álljon elő maga a jó példával. Gadó szerint a tervezet szeptemberben a parlament elé kerülhet, s a módosítások akár az év vége előtt hatályba léphetnek.

A kft.-hez nem kellenek majd milliók, és  az ügyvédek szárazbélyegzõjét sem kell nyelvtani módosításokhoz használni
A kft.-hez nem kellenek majd milliók, és az ügyvédek szárazbélyegzõjét sem kell nyelvtani módosításokhoz használni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.