Napi ötmilliárd forint EU-pénz

A 2007-2013-as időszakban 308 milliárd eurót, azaz költségvetésének 35,7 százalékát fordíthatja a régiók fejlesztésének támogatására az Európai Unió, miután az Európai Parlament strasbourgi ülése kedden elfogadta az erről szóló öt jogszabályt.

Magyarország a hét évre mintegy 22 milliárd euró uniós fejlesztési forráshoz jut a tavaly decemberi költségvetési megállapodás szerint. Ennek egyharmada fordítható a kohéziós politikára (infrastrukturális, környezetvédelmi beruházások), a további mintegy tízmilliárd, illetve négymilliárd euró pedig regionális fejlesztési és szociális programokra.

- Napi ötmilliárd forinttal építhetjük az új Magyarországot - mondta az EP-ben Harangozó Gábor (MSZP), figyelmeztetve: e támogatásokat eddig senki nem tudta száz százalékig felhasználni. Most azonban sikerült megváltoztatni a szabályokat; a legfontosabb közülük a vissza nem térítendő áfa elszámolhatósága. Az is nagy segítség, hogy az elfogadott tervet három (nem pedig két) éven belül kell megvalósítani, ami nagyobb beruházásoknál, autópálya- vagy metróépítésnél megkönnyíti a felhasználást.

- Lakások felújítására is lehet európai pénzeket felhasználni, s nemcsak a panelprogramra, hanem elmaradt vidéki térségek rehabilitálására, városrendezésre is - hangsúlyozta Harangozó.

Surján László (Fidesz) szerint az európai parlamenti szavazás után a fejlesztési politika sikere már csak a nemzeti kormányokon múlik. Azok feladata, hogy megszülessen a nemzeti fejlesztési terv, és 2007 januárjától minden készen álljon a programok elindítására.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.