Szabadfoglalkozású orvoslást javasol a tárca

Az orvosok több helyen munkalassító sztrájkot szerveznek, miközben továbbra sincs egységesen elfogadott megoldás az egészségügyben a színlelt szerződések felszámolására. A szaktárca a szabadfoglalkozású orvoslást és a közalkalmazotti jogviszony kombinálását javasolja az intézeteknek.

Munkalassító sztrájkot szerveztek az orvosok keddre a színlelt szerződések felszámolása miatt a volt szocialista egészségügyi miniszter, Rácz Jenő által vezetett veszprémi kórházban. (Hétfőn a főigazgató még azt mondta lapunknak, konfliktusok nélkül élték át kórházában a szerződésátalakítást.) Az intézményben több orvos nem ment ki kedden a szobájából, a napi teendők jelentős részét sem volt hajlandó ellátni. A Weborvos című online lap információi szerint az egészségügyi dolgozók országszerte sztrájkot, illetve munkalassítást terveznek.

A jelenlegi egészségügyi miniszter, Molnár Lajos szerint csak ott lehet probléma, ahol nem ébredtek fel időben, hiszen régóta tudható, hogy a színlelt szerződések rendszerének véget kell vetni. Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének fölmérése szerint mégis több tucat kórház került bajba amiatt, hogy az eddigi vállalkozásokat jóval nagyobb társadalombiztosítási terheket viselő munkaviszonynyá kell alakítani. Az orvosok azonban sok helyen nem írták alá a munkaszerződéseket, mert azzal elvesztették volna jövedelmük negyedét.

Csak tetézi a bajt, hogy az egészségügyre vonatkozó munkaidőszabályok miatt az orvosok egyhuzamban legfeljebb 12 órát dolgozhatnak, s a nyolcórás munka után már nem kötelezhetők ügyeletre. Ezért eddig az intézmények (e színlelt) vállalkozásokra bízták az ügyelet ellátását, mostantól azonban ezt nem tehetik.

- A szabadfoglalkozású orvoslás és a közalkalmazotti munkaviszony lehet a megoldás az egészségügyben a színlelt szerződések fölszámolására - nyilatkozta lapunknak Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A szabadfoglalkozású orvoslás keretei között az orvosok egyéni vállalkozókként szerződnének az intézménynyel, de a kórház bocsátaná rendelkezésükre a munkához szükséges eszközöket. Az orvos az egyéni vállalkozásokról szóló szabályok szerint róná le a közterheket. Az államtitkár közölte: a szabadfoglalkozású orvoslás feltételeit önálló törvény szabályozza, így elvileg nem lehet kifogásuk ellene az ellenőröknek. A politikus hozzátette: a megoldásról még egyeztetnek a kormányzaton belül, ami arra utal, talán ők sem ébredtek fel időben.

Nagy József, az APEH szóvivője lapunknak azt mondta: hivatala nem végez célzott ellenőrzéseket a kórházakban. Egyelőre azokra a helyekre térnek vissza, ahol egyszer föltételesen már szabtak ki bírságot. Ott nézik meg, hogy fölszámolták-e a színlelt szerződéseket.

l Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője bírálta a vizitdíj bevezetésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket. A politikus arra figyelmeztet, hogy a szegények, az idősek és a nagycsaládosok nem fognak elmenni az orvoshoz, ha nem tudják kifizetni a díjat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.