Az Everestre készült, az alaptáborig jutott

Egy évvel Gleneagles után, röviddel a szentpétervári csúcsértekezlet előtt Bob Geldof és Bono készített mérleget a G8 afrikai ígéreteinek teljesítéséről.

Nem felhőtlenül boldog a világ legfejlettebb ipari hatalmainak egy éve tett vállalásai megvalósulásától Bob Geldof és Bono. A két rocker röviddel a gleneaglesi csúcstalálkozó egyéves évfordulója előtt tartott sajtótájékoztatót Londonban. A skóciai kastélyban rendezett G8-tárgyalásokat súlyosan beárnyékolták a július 7-i londoni robbantások, és felkavarták a milliós tüntetések, zavargások. Egy éve a világ leggazdagabb országai összesen 50 milliárd dolláros segítséget ajánlottak fel az afrikai szegénység leküzdésére, 2010-ig minden évben nagyobb hozzájárulást vállalva, melynek fele jut a fekete kontinensnek. Eltörlik a harmincnyolc legszegényebb ország adósságát - ez húszban már meg is történt -, és meghirdették, hogy 2010-re minden gyereknek biztosítani kell az általános iskolai oktatást. Geldof, aki a globális és monumentális Live 8-koncertekkel a politikusoknál hallhatóbban hívta fel a közvélemény figyelmét az afrikai szegénységre, így summázta az eredményeket: "Az adósságcsökkentés jó, a segélycsomag oké, de a kereskedelem csúnya." Még érzékletesebben így fogalmazott: "Ha egy szülő megígér valamit egy gyereknek, és azt nem tartja be, cinizmust és bizalmatlanságot vált ki." Bono szerint a G8 "az Everestet készült megmászni, de csak az alaptáborig jutott".

A konkrét mérleget a Data (Adósság, Segély, Kereskedelem, Afrika) elnevezésű lobbiszervezet készítette el, melynek egyik alapítója maga a U2 frontembere. A könyvek szerint a múlt évi 3,6 milliárd dolláros extra támogatásból csak 1,6 milliárd dollár realizálódott. Ahhoz, hogy a 2010-ig esedékes vállalások megvalósulhassanak, idén 4 milliárd dollárt kellene hozzátenni a segélyek 2005 előtti szintjéhez. Csak Franciaország kapott kitűnő bizonyítványt mint a felajánlásait egyedül teljesítő kormány. Dicséretben részesült Nagy-Britannia, jelesül Gordon Brown pénzügyminiszter, aki a gyilkos fertőző betegségek elleni védőoltásprogramhoz nyújtott külön segítséget, és személyesen is kiállt az adósságenyhítés és az AIDS elleni küzdelem ügye mellett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.