Rejtett városi tartalékok

Az Urban Potentials (UP) a városi közterekben, a városlakók által használt közösségi helyszínekben rejlő lehetőségeket, eddig ki nem használt esélyeket feltérképezve, perspektívákat és kreatív megoldásokat keres a városi környezet formálására.

A versenyképességi pozíció javítása, új gazdasági befektetők megnyerése, a lakosszám és a turizmusforgalom növelése érdekében folytatott versenyben egyre több város próbálja egyedülálló előnyeit egymásra egyre jobban hasonlító marketingkoncepciókká alakítani. Így a városfejlesztési stratégiák sok esetben olcsó, de hatásosnak vélt infrastrukturális beruházásokból és a kulturális kínálat adoptált receptekre épülő fejlesztéséből állnak. Az egyes városokban ténylegesen rejlő lehetőségek.

A felkért művészek feladata volt, hogy saját városukban - és a projekt egy későbbi stádiumában Drezdában - felkutassák ezeket a lehetőségeket, összevessék konkrét vagy perspektivikusnak vélt várostervezési elképzelésekkel és olyan köztéri művészeti alkotásokat hozzanak létre, amelyek a városfejlesztési koncepciókra, a közterek használatára és hasznosítására ösztönzőleg tudnak hatni.

Az öt projektből álló budapesti akciósorozat júliusban a város különböző pontjain zajlik, ahol a közreműködő művészek a főváros mindennapi életét meghatározó problémákra irányítják a figyelmet: a város viszonya a Dunához, a közterek fogalmának és funkciójának újraértelmezése, a belváros zöldterületeinek növelése, a városképet eltorzító üres üzlethelységek, kirakatok újrahasznosítása, valamint annak a tudatnak a megteremtése, hogy a városi környezet alakításában a városlakók is aktívan szerepet vállaljanak.

Budapesti résztvevők és a megvalósuló alkotások, események:

- Bodó Nagy Sándor - Hullámszámláló - V. ker. Duna-part, a 2-es villamos Roosevelt téri megállójánál
- Filmpiknik: Szabadtéri Mozi (július 14-16.) - VIII. ker. Köztársaság tér
- Kerekes Gábor - Platform: mobil utcai színpad - V. ker. Városháza park
- Mécs Miklós - Sztetoszkóp kirakat - V. ker. Bajcsy Zsilinszky út 22.
- the Randomroutines - Tűzfal: A nagy magmentés - VII. ker. Rózsa u. 32.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.