Lejárt az elrabolt izraeli katonára vonatkozó ultimátum

Lejárt kedden közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor az izraeli katonai palesztin elrablói által szabott 24 órás ultimátum.

A Hamász katonai szárnyának tekintett Ezzedín al-Kasszám Brigádok, a Népi Ellenállá Bizottságai és az Iszlám Hadserege nevű palesztin szélsőséges szervezetek hétfői közleményükben azt követelték Izraeltől, hogy engedjenek szabadon ezer palesztin foglyot, ellenkező esetben kivégzik a június 25-én Izrael és a Gázai övezet határán elrabolt 19 éves Gilád Salit tizedest. Izrael elutasította a követelést.

Az ultimátum lejárta után az Iszlám Hadsereg szóvivője közölte: a tárgyalásokat lezártnak tekintik és a továbbiakban nem adnak információt az izraeli katona sorsáról. Ugyanakkor hozzátette, hogy iszlám elveik a foglyok tiszteletben tartására és nem megölésükre ösztönzik őket. A szóvivő szerint "kudarcot vallott a megegyezésre tett minden erőfeszítés és az ellenség viseli a teljes felelősséget álláspontja következményeiért és a katona sorsáért". A másik két szervezet egyelőre nem nyilatkozott az ügyről. Hájim Ramon izraeli igazságügy-miniszter kedden reggel az izraeli katonai rádióban megerősítette: nem változott kormánya álláspontja, továbbra sem engednek a terroristáknak.

Életben van

A francia LCI hírtelevízióban Avi Pazner izraeli kormányszóvivő kedden azt mondta, hogy életben van a június 25-én palesztin fegyveresek által elrabolt izraeli katona. Pazner szerint a 19 éves Gilád Salit tizedesről az izraeli hatóságok annyit tudnak, hogy él, megsebesült, de néhány nappal ezelőtt egy palesztin orvos ellátta őt. Egyiptomi hírszerzési források, akik a hétvégén jártak Salit fogvatartóinál, azt állították, hogy a tizedesnek három lőtt sebe van.

A katona elrablásában részt vevő Iszlám Hadserege szervezet szóvivője a kedden hajnalban lejárt ultimátumot követően annyit közölt, hogy nincsen szándékukban foglyukat megölni.

A tárgyalásokról kivonultak a palesztin szélsőségesek

Mint azt Oszama al-Muzaini, a Hamász egyik gázai vezetője közölte, a katona elrablását vállaló három fegyveres csoport, az Ezzedín al-Kasszám Brigádok, az Iszlám Hadserege és a Népi Ellenállás Bizottságai nevű fegyveresek szervezetek kivonták képviselőiket azokról a megbeszélésekről, amelyeket egyiptomi közvetítőkkel folytattak Gilád Salit tizedes szabadon bocsátásáról az ultimátum lejárta után. A három szervezet hétfőn reggel adott Izraelnek 24 órás ultimátumot, hogy a katona életéért cserébe engedjen szabadon mintegy 1000 palesztin foglyot. Izrael azonban elutasította a követelést.

(MTI)

Gilád Salit
Gilád Salit
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.