Változik a határon túli támogatási rendszer

Átalakul a magyar-magyar kapcsolatok intézményrendszere: a Határon Túli Magyarok Hivatala beolvad a MeH-be. Egyidejűleg a kormány az eddiginél átláthatóbb és a politikától függetlenebb kisebbségi támogatási rendszert kíván kialakítani.

Gémesi Ferenc államtitkár a most induló folyamatot tájékoztatójánszemléletváltásnak minősítette, és kifejtette, hogy a változtatásokeredményeként összehangoltabbá, hatékonyabbá válik majd a kisebbségitámogatási rendszer, a mostani segélyezési politika pedigfejlesztéspolitikává alakul át.

Mint az államtitkár elmondta, a HTMH megszűnésével a szakfeladatok a minisztériumokhoz kerülnek; a külhoni magyarsággal pedig politikai szinten a miniszterelnök környezete foglalkozik. Az államtitkár szavaiból kiderült, hogy a tervezett kisebbségi támogatási rendszer gyakorlati megvalósításáról ezután kezdődnek az érdemi egyeztetések. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még e hónapban tárgyal a koncepcióváltásról a határon túli magyar szervezetek képviselőivel.

A közalapítványok megszüntetése maga után vonja az érintett országokban működő közalapítványi kuratóriumok megszűnését, átalakítását is. Ami pedig a jövőbeli támogatásokat illeti, várhatóan kétszintű döntéshozatali mechanizmus alakul ki. A stratégiai jellegű döntésekbe továbbra is bevonják a hazai pártokat és az érintett kisebbségi szervezeteket. A pályázati pénzek odaítélésénél azonban a politikának az eddiginél jóval kisebb szerepet szán a kormány. (K. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.