Hús, baci, rák

Újabb érv a vegetáriánusoknak: egy félmillió résztvevő bevonásával végzett, a rák és táplálkozás összefüggéseit vizsgáló nagy európai tanulmányban gyomorrákosok adatait elemezték. Kiderült, hogy akiknél Helicobacter pylori baktériumfertőzést is igazoltak - és naponta legalább száz gramm húst is fogyasztottak -, azoknál ötször gyakoribb volt a rosszindulatú gyomordaganat kialakulásának kockázata.

Márpedig a Helicobacter baktérium a gyomor krónikus gyulladásának és fekélyének egyik fő oka. A baktérium, mint dr. Székely György, a budapesti Szent János Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, a magyar lakosság mintegy 30 százalékában kimutatható.

Hogy a kórokozó miért hajlamosít a gyomornyálkahártya rosszindulatú elfajulására, arról még csak teóriák léteznek. Jakob Linsetsen, a tanulmány német vezetője szerint a hús magas vastartalma kedvez a Helicobak-térium elszaporodásának. Másrészt a húsban lévő sok nitrit és só is rákkeltő lehet.

Székely doktor azonban óvatosságra int. Maga a kórokozó jelenléte - önmagában - nem betegség. Annyira nem, hogy a nemzetközi protokollok szerint, amennyiben nincs mellé tünet, gyomorbetegség, nem is kell kezelni. A gyomordaganat ráadásul ún. multifaktoriális kór. Azaz számtalan belső (genetikai) és külső oka lehet. Az összefüggés tehát "csupán" statisztikai.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.