Hús, baci, rák
Márpedig a Helicobacter baktérium a gyomor krónikus gyulladásának és fekélyének egyik fő oka. A baktérium, mint dr. Székely György, a budapesti Szent János Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, a magyar lakosság mintegy 30 százalékában kimutatható.
Hogy a kórokozó miért hajlamosít a gyomornyálkahártya rosszindulatú elfajulására, arról még csak teóriák léteznek. Jakob Linsetsen, a tanulmány német vezetője szerint a hús magas vastartalma kedvez a Helicobak-térium elszaporodásának. Másrészt a húsban lévő sok nitrit és só is rákkeltő lehet.
Székely doktor azonban óvatosságra int. Maga a kórokozó jelenléte - önmagában - nem betegség. Annyira nem, hogy a nemzetközi protokollok szerint, amennyiben nincs mellé tünet, gyomorbetegség, nem is kell kezelni. A gyomordaganat ráadásul ún. multifaktoriális kór. Azaz számtalan belső (genetikai) és külső oka lehet. Az összefüggés tehát "csupán" statisztikai.