Cipősdobozok a csalitban

Tegnap elvitték azt a jókora halom szemetet, konkrétabban kartondobozt, amely a Normafa út melletti zöldben éktelenkedett hetekig. A budapesti és környéki zöldet gondozók nem bírják az iramot a szemetelőkkel.

A Normafa úton, nem messze az Agro szállótól, egy árnyas fa alatt jókora adag papír cipősdoboz bomolgatott szép lassan a fűben, hosszú hetekig. A Pilisi Parkerdő Zrt.-nek ennyi időbe telt, mire a környéken élők és kirándulók sürgetése közepette el tudta szállítani a szemétdombot.

De miért is?

A társaság budapesti erdészetének szóvivője, Lomniczi Gergely érdeklődésünkre elmondta: 1996, azaz a hulladéklerakási díj bevezetése óta mérhetetlen és évről évre növekvő mennyiségű szemetet visznek ki a budapesti és a környékbeli erdőkbe a városlakók stikában. A hulladéktömeget megbecsülni sem lehet, de az biztos, hogy jóval nagyobb, mint amennyit a budapesti erdészet össze tud szedni és el tud vinni belőle: utóbbi nagyjából hatezer köbméter évente. - Nem bírjuk az iramot a szemetelőkkel - vázolta a verseny állását a szóvivő -, ehhez az erdészetnek nincs se elég pénze, se apparátusa. Így is vagy negyvenmilliót, az éves parkfenntartási keretük kétharmadát költik takarításra, holott, mondjuk az FKF Zrt.-vel ellentétben egyáltalán nem a szemétszedés a fő profiljuk. A pénzt alaptevékenységük - sétautak, kilátók, játszóterek karbantartása, satöbbi - rovására költik pakolásra, szállításra és lerakói díjra.

A kartondobozok azért is vártak annyit a teherkocsira, mert az erdészet egyfajta fontossági sorrendben tünteti el a ganét, első a veszélyes hulladék, az ártatlanabb anyagok, mint amilyen a papír, csak ezután jönnek.

Hasonló gondokkal küzd a Fővárosi Kertészeti (Főkert) Zrt., amely, mint neve is mutatja, szintén nem kimondottan köztisztasági vállalat. A cég elsősorban a sörösdobozos-pillepalackos nagyrendezvények és a szemetüket hátrahagyó hajléktalanok miatt költ húsba vágó összeget a rendrakásra; erre tavaly még kaptak extra pénzt a Városházától - százmillió forintot -, de az idén már nem. Tehát a Főkert is kénytelen megkurtítani a parkfenntartásra szánt büdzséjét, hogy a ligetek mégis inkább hasonlítsanak ligetre, mint illegális szemétdombra.

Törnek, zúznak, tüzet raknak

Egy húsztagú, vidám társaság mulatozott a hétvégén a II. kerületi Görgényi út melletti zöldben, egy erdei játszótéren. Ez a mulatozás lényegében abból állt, hogy a társaság tagjai derékmagasságig kivágtak öt nagy fát, szétszedték a játszószereket, padokat, fa-kukákat, majd mindebből egy nagy-nagy tüzet raktak, és a fényénél derekasan berúgtak. Több talicska üszköt, egy közepes közért teljes üvegvisszaváltó kapacitását meghaladó mennyiségű palackot, és vagy két köbméternyi szemetet hagytak maguk után, ezt megint csak a budapesti erdészetnek kellett eltakarítania; a kár többszázezer forint. Az erdészetnél azt mondták: nyár elején és ősz elején szinte hetente rendeznek hasonló kimenetelű partikat a fővárosi erdőkben, az ismeretlen tetteseket persze feljelentik, de még egyszer sem jött olyan hír, hogy bárkit is megfogtak volna közülük. (B.T.)

Szeméthegy a hegyen  Angyal Gábor
Szeméthegy a hegyen Angyal Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.